Jag har nu kommit en bra bit på vägen i denna genomgång om hur jag trorAllsvenskan 2014 utvecklar sig. Den fjärde delen inkluderar lag 5-8 vilket innebär att några stora och intressanta klubbar hamnar i rampljuset.

5. Elfsborg 

elfsborg

Placering i fjol: 6
Tränare: Janne Mian
Spelare in: Per Frick (anf, Falkenberg), Viktor Prodell (anf, Mechelen)
Spelare ut: Stefan Izhizaki (mf, LA Galaxy), Skúli Jón Fridgeirsson (b, Gefle), Amadou Jawo (anf, Djurgården), Joachim Jörgensen (b, Viking), Stefan Larsson (b, Kalmar), James Keene (anf, Bnei Yehuda)v

Elfsborg kommer med en turbulent säsong i bagaget. Lennartsson sparkades mitt under säsong vilket är sällsynt för Boråslaget, som annars varit en av få klubbar i Sverige som representerat kontinuitet och stabilitet. Nu satsar man på en udda lösning där Janne Mian står som huvudtränare, men frågan är om det är han med mest makt över laguttagningar och taktik? ”Chefstränare” är Klas Ingeson som förra året var den som var huvudtränare. Jag anser att Elfsborgsledningen har satsat på en lösning som känns för rörig och där kockarna kring truppen helt enkelt är för många. Det sena tillskottet av Prodell var välbehövligt och det är en anfallstyp som passar väl in i truppen. Förhoppningsvis tar Viktor Claesson ytterligare ett steg under säsongen och således blir frånvaron av Izhizaki inte speciellt kännbar, men befarar att risken är väldigt stor att den kommer märkas av i matcher där motståndarna ska luckras upp. Man förbättrar sig en placering från fjolårssäsongen och tar en femteplats.

6. Kalmar 

kalmar

Placering i fjol: 4
Tränare: Hasse Eklund (ny)
Spelare in: Marcus Nilsson (b, Utrecht), Ole Söderberg (mv, Molde), Tor Hövda (mf, Höneföss), Stefan Larsson (b, Elfsborg), Daniel Mendes (anf, GAIS)
Spelare ut: Johan Bertilsson (mf, Zagleibe), Zlatan Azinovic (mv, Malmö), Jonathan McDonald (anf, Alajulense), Rasmus Sjöstedt (b, Falkenberg), Erik Israelsson (mf, Hammarby), Paulus Arajuuri (b, Lech Poznan)

Det skall bli intressant att följa Kalmars utveckling under säsongen nu när man inte längre styrs av Nanne Bergstrand. Istället är det  tränaren som gjorde en sensationell bedrift förra säsongen när han förde Falkenberg upp till Allsvenskan, nämligen Hasse Eklund. Ett betydligt större uppdrag väntar för den ännu orutinerande tränaren som har en ung trupp att hantera. Smålänningarna har en av Allsvenskans yngsta trupper och därför känns man även som en av de svåraste lagen att förutspå. Förra säsongen hade man seriens bästa försvar och nu har man fyllt på Marcus Nilsson, så man lär fortsätta ha en stabil defensiv. Melker Hallberg kan förhoppningsvis växa ytterligare något steg och driva på övriga genom sitt mittfältsspel. Nu har man dessutom David Elm att tillgå redan från starten av säsongen. Det blir en stabil sjätteplacering i Hasse Eklunds allsvenska debutsäsong.

7. Helsingborg

hif

Placering i fjol: 5
Tränare: Roar Hansen
Spelare in: Andreas Landgren (mf, Halmstad), Abdul Khalili (mf, Värnamo)
Spelare ut: Walid Atta (b, Häcken), May Mahlangu (mf, Göteborg), Joseph Baffo (b, Halmstad), Imad Khalili (anf, Shabab), Erland Hanstsveit (b, Brann)

Skåningarna stod under andra halvan av säsongen för en sällan skådad genomklappning. Man tillhörde seriens sämsta lag under den avslutande delen, och under vintern har sportchefen Jesper Jansson inte lyckats förstärka truppen överhuvudtaget, utan den har snarare tappat i slagkraft. Dessutom kommer troligen nyförvärvet Andreas Landgren dessutom att missa hela säsongen sedan han ådragit sig en korsbandsskada under en träning. Roar Hansen befogar över en trupp som är ytterst känslig för skador, och tycker även det saknas offensiva spetskvalitéer nu när Imad Khalili är utlånad fram till sommaren. En sjundeplats ska man inte vara alltför missnöjda med då truppen inte är bättre än så för tillfället.

5. IF Elfsborg
6. Kalmar FF
7. Helsingborgs IF
8. Djurgårdens IF
9. Åtvidabergs FF
10. Mjällby AIF
11. Örebro SK
12. IF Brommapojkarna
13. IFK Norrköping
14. Halmstad BK
15. Gefle IF
16. Falkenbergs FF