Har redan hunnit med att gå igenom sex av de allsvenska lagen och nu är det dags för del tre av denna genomgång inför Allsvenskan 2014. Här diskuteras lagen som jag tror placerar sig på plats 8-10.

8. Djurgården 

djurgården

Placering i fjol: 7
Tränare: Pelle Olsson (ny)
Spelare in: Stefan Karlsson (b, Öster), Alexander Faltsetas (mf, Gefle), Amadou Jawo (anf, Elfsborg), Mark Mayambela (mf, Black Aces)
Spelare ut: Joel Riddez (b, Frej), Peter Nymann (b, Vestsjelland), Petter Gustafsson (b, Åtvidaberg), Daniel Jarl (b, Landskrona), Brian Span (mf, Dallas), Sebastian Rajalsko (anf, Jagiellona)

Efter andra halvans säsongen av Allsvenskan 2013 är förväntningarna höga på Djurgården. Trots att det inte längre är Högmo vid rodret utan det är Pelle Olsson, drömmer fansen om en placering så högt som bland de sex översta lagen. Har sett att många tror på Djurgården som ett lag som kan överraska och fajtas om topplatserna, men det är man inte ens i närheten av enligt mig. Tycker att man saknar lite bredd lagdelarna, och framförallt i försvarslinjen. Amartey är en viktig kugge, men störs ofta av skador och då ser backlinjen direkt mycket osäker ut. Risken är dessutom stor att man tvingas att sälja spelare under sommarens fönster med tanke på den bedrövliga ekonomi klubben har. För snart en månad sedan presenterade man ett minusresultat på 12 miljoner.

9. Åtvidaberg

ram, åtvidaberg

Placering i fjol: 8
Tränare: Peter Swärdh
Spelare in: Simon Skrabb (mf, Jaro), Petter Gustafsson (b, Djurgården), Victor Sköld (anf, Falkenberg), Månz Karlsson (b, Öster)
Spelare ut: Oscar Möller (anf, Derby), Mattias Mete (anf, Sanliurfa), Petrit Zhubi (mf, GAIS), Erik Moberg (b, GAIS) 

Beundrar verkligen och det arbete som den sportsliga organisationen har åstadkommit de senaste åren. Framförallt är det sportchefen Mats Karlsson som ska ha beröm för alla spelarförsäljningar han gjort, exempelvis Viktor Prodell, Magnus Eriksson och Tom Pettersson. Trots detta är man en stabil allsvensk förening som kan ha en ny export på gång i Imad Zatara. Anfallaren stod för en mycket bra fjolårssäsong och kommer att leverera bra fram till sommaren, återstår att se om någonting händer i det fönstret. Ett tillskott är Superettans skytteligavinnare från i fjol, nämligen Victor Sköld. Det ska bli intressant att se vad anfallaren kan bidra med i Allsvenskan. Som sagt, detta är ett stabilt lag som varken kommer bli indragna i någon bottenstrid, men som heller inte har kapaciteten att överraska.

10. Mjällby

mjällby ram

Placering i fjol: 11
Tränare: Lars Jacobson
Spelare in: David Löfquist (mf, Parma), Kwame Bonsu (mf, Lions), Viktor Nilsson (anf, Jönköping Södra), Danny Ervik (b, Falkenberg), Gudmann Thórisson (b, FH), Patrik Ingelsten (anf, Viking) 
Spelare ut: Adam Berner (anf, Kristianstad), Joel Nilsson (mf, Kristianstad), Adam Lundin (mv, Husqvarna), Robin Cederberg (b, Husqvarna), Mahmut Özen (b, Malmö)

Inför förra säsongen var Mjällby extremt bottentippade, men lyckades knipa ett nytt allsvenskt kontrakt med god marginal. Man är alltid ett starkt hemmalag, och kommer med allra största sannolikhet vara det även i år. Man har förstärkt truppen på ett intressant vis, framförallt i form av hemvändande Daniel Löfquist samt Patrik Ingelsten. Finns sedan tidigare klasspelare i Arokoyo samt Blomqvist. Får man igång nyförvärven vilket är mycket möjligt med tanke på att Lars Jacobson i slutet av förra säsongen poängterade att hans filosofi är den offensiva fotbollen, kan man skrälla och placera sig på övre halvan.

8. Djurgårdens IF
9. Åtvidabergs FF
10. Mjällby AIF
11. Örebro SK
12. IF Brommapojkarna
13. IFK Norrköping
14. Halmstad BK
15. Gefle IF
16. Falkenbergs FF

/Mikel