fotbollsplanEn av de stora frågorna en oddsspelare måste kunna besvara är ifall ett visst odds är värt att spela på eller inte. Det finns flera faktorer och då är både saker som rör själva matchens förutsättningar och sådana som rör oddset ur en matematisk aspekt inblandade.

I halvlek under matchen Atletico Madrid-Real Madrid dök en reklamfilm upp med bet365 som annonserade om att de ger oddset 17.00 om Real Madrid vinner matchen med 2-1.

Det rör sig alltså om ett live odds som spelas i halvlek och i en match där Real Madrid har har dominerat medan resultatet alltjämt är 0-0.

17.00 är normalt sett ett mycket bra odds för resultatet 2-1 i en fotbollsmatch om du anser laget med vinstsiffrorna har störst chans att vinna. Det krävs dock 3 mål på en halvlek i det här fallet, fast utan att gräva ner oss i statistik kan vi konstatera att det är ett vanligt scenario att den andra halvleken blir mer öppen då spelarna blivit lite tröttare och därför har svårare att stänga av ytor och trötthet ökar dessutom chansen för individuella misstag.

Beräkningar av sannolikhet kontra eventuell vinst

Det som vi även bör tänka kring är hur ofta måste matchen sluta 2-1 till Real Madrid för att utgöra ett bra spelvärde. Beräkningen ger att det räcker att den slutar 2-1 till Real 1-15,9 för att vårt spel är långsiktigt vinstgivande. Det gäller alltid att tänka långsiktigt om du vill kalkylera hur mycket värde det är i ett odds.

En följd av detta är att du inte behöver tro på att Real Madrid kommer vinna med just 2-1 – att påstå att just resultatet 2-1 är mer sannolikt än alla andra resultat tillsammans är förstås löjligt. Du kan rentav tro mer på att det blir 0-0 samtidigt som det ändå kan vara korrekt att spela pengar på 2-1. Eftersom du får 17 gånger pengarna räcker det nämligen att du tror det är drygt 6% chans att Real vinner med 2-1 för att du ska gå plus (långsiktigt förstås än en gång) på spelet.

Om du verkligen vill skissa på ditt spel – vilket kanske inte alltid hinns med då det handlar om live odds – så kan du skriva ut tänkbara resultat och hur stor chans du tilldelar vardera. Till exempel:

0-0 25%

1-0 25%

0-1 10%

2-0 15%

1-1 15%

Om 2-1 nu är det resultat du tror är troligast i tur efter de övriga du skisserat upp har du den ungefärliga procenten (du får så klart addera några ytterligare procent för alla övriga resultat som du tror följer i trolighet efter 2-1).

En annan intressant slutledning av att skissa resultat på detta sätt gör att du direkt kan utesluta spel om du märker att du tror ett visst antal andra resultat är mer troliga. Om vi återvänder till exemplet vi har begagnat oss av tidigare och vi nu tror att resultaten:

0-0, 1-0, 0-1, 1-1, 2-0, 0-2 samtliga är mer troliga än 2-1 är det viktig att vi anser att matchen är svårbestämt till utgången och det skiljer lite mellan dessa resultat och 2-1. Desto mer det skiljer desto mindre värde får 2-1 för oss som spelobjekt.

Vid det här laget kanske någon frågar sig: ”Vad för nytta har man att skissa upp procent på detta sätt då det berör kunskap som är olika fördelad mellan spelare?”. Det är sant, men det finns ett sätt du kan veta – eller åtminstone nästan – om dina uppskattningar stämmer och det är genom att bokföra hur du spelar och då inte enbart ifall du vinner eller förlorar utan hur du uppskattar utgången i matcher i – just det procent – och sedan jämföra då du samlat på dig ett underlag.