På lördag avgörs Olympiatravet på Åby och ATG skriver spelhistoria eftersom Frankrike då för första gången spelar i samma pooler som Sverige. Spelformerna är Vinnare och Plats.

På lördag kommer den franska flaggan ha dubbla betydelser när den 32:a upplagan av Olympiatravet avgörs med 1,5 miljoner kronor till vinnaren. Dels hälsar flaggan de franska gästerna välkomna till Åby där svenskägde Commander Crowe, som tränas i Frankrike av Fabrice Souloy, fått ett wild card i Olympiatravet. Dels symboliserar flaggan att Frankrike för första gången spelar i gemensamma ATG-pooler.

-”Det är ytterst viktigt att äntligen få Europas största marknad Frankrike att spela till oss, där samarbetet alltså inleds med Vinnare och Plats”, säger Ilmari Halinen, chef för ATG:s internationella avdelning.

-”Franska spelare är patriotiska vilket öppnar intressanta möjligheter för våra kunder som litar på sina svenska favoriter”, spekulerar Ilmari Halinen.

Under 2011 kunde PMU:s kunder spela till 17 svenska storlopp i en egen pool. Nu finns 21 lopp (se kalendern) öppna för PMU:s kunder att spela i gemensamma pooler med ATG:s kunder. Listan kan bli längre beroende på om franska hästar startar i inte angivna lopp.

-”I vinnarpoolen kan vi vänta oss ökad omsättning och för varje fransktränad häst i startfältet ökar naturligtvis intresset ytterligare”, påpekar Halinen.

Något som ATG:s informationschef Leif Almgren sett bevis på vid studier av den franska spelmarknaden:

-”När andra länder genomför sina storlopp och öppnar upp spel för Frankrike/PMU märks rejäla omsättningsökningar, speciellt när det finns franskt deltagande i startlistan.”

ATG:s produkter är attraktiva. Flera länder runt om i världen spelar redan i V75. Nu kommer Frankrike/PMU i ett första skede att kunna spela Vinnare och Plats i Sveriges största lopp.

Till dessa lopp kommer Frankrike/PMU också att kunna spela några av sina populära spelformer, som Couplé, Trio, Trio ordre, 2sur4 och Multi – fast då i egen pool.

Följande lopp finns inplanerade i den gemensamma svenskfranska spelkalendern:

21 april, Olympiatravet final, Åby
26 maj, Sweden Cup försök 1, Solvalla
26 maj, Sweden Cup försök 2, Solvalla
26 maj, Sweden Cup final, Solvalla
26 maj, Harper Hanovers lopp, Solvalla
27 maj, Elitloppet försök 1, Solvalla
27 maj, Elitloppet försök 2, Solvalla
27 maj, Elitloppet final, Solvalla
31 juli, Hugo Åbergs Memorial, Jägersro
15 augusti, Jubileumspokalen, Solvalla
15 augusti, EM ston, Solvalla
18 augusti, E3 Öppen final, Gävle
25 augusti, Sundsvall Open Trot, Bergsåker
1 september, EM 3-åriga, Jägersro
2 september, Derbyt, Jägersro
30 september, Kriteriet, Solvalla
30 september, Oaks, Solvalla
3 november, Breeders’s Crown 4 år, Eskilstuna
3 november, Breeders’s Crown 4 år ston, Eskilstuna
3 november, Breeders’s Crown 3 år, Eskilstuna
3 november, Breeders’s Crown 3 år ston, Eskilstuna