Årets Dante Stake i York äger rum torsdagen den 12 maj. Tävlingen tillhör Group 2 och fungerar som ett viktigt övningslopp för Epsom Derby, den största ”flat race”-tävlingen i Storbritannien och en av de största i världen.

Dante Stakes sträcker sig över en engelsk mil och två furlongs, till skillnad från de en engelsk mil och fyra furlongs som Derbyt består av. En engelsk mil är drygt 1,6 km och en furlong är drygt 200 meter. Dante Stakes har fått sitt namn efter en häst som tränades i Yorkshire – Dante. Hästen är till dags dato den sista vinnaren av Derbyt som tränats i norra England (vinsten skedde år 1945) och hästen är något av en lokal hjälte.

Efter att Dante Stakes skapades år 1958 har nio hästar vunnit både Dante och Derbyt. Tävlingen har varit en bra övning och indikation inför Derbyt, något som blivit ännu tydligare på senare år. Under de senaste sju åren har det hänt tre gånger att vinnaren av tävlingen i York gått vidare och vunnit Derbyt. Dessutom placerade sig Dante-vinnaren år 2008, Tartan Bearer, tvåa i Epsom, och Workforce (som kom tvåa i Dante år 2010) vann Derbyt.

Så, vad bör vi hålla utkik efter när vi försöker förutsäga vilken häst som kommer att segra i Dante Stakes? Sir Michael Stoute och Aidan O’Brien är definitivt tränare man bör följa i Dante, eftersom de mellan sig har tränat totalt nio Dante-vinnare, varav tre har segrat under de senaste tio åren. Kieren Fallon är jockeyn med bästa meritlistan för Dante på senare tid och har suttit på tre vinnare under det senaste decenniet. Vilken Dante-häst som helst med koppling till dessa tre personer är förmodligen värd en satsning.

Det finns vissa trender som går att se bland Dante-vinnarna, och den mest tydliga är bevisad uthållighet. Nio av de senaste tio Dante-vinnarna hade redan vunnit ett lopp som var en engelsk mil långt eller mer innan de segrade i Dante. Samtliga tio hade vunnit något lopp, oavsett distans, när de deltog i Dante, så undvik att satsa pengar på en häst som ännu inte har någon seger på sitt CV.

Aktuell form är också något att fästa vikt vid när man letar efter potentiella Dante-vinnare, eftersom sju av de senaste tio vinnarna hade vunnit sitt lopp innan Dante. Vi bör också titta efter hästar med bevisad hög klass – sex av de senaste vinnarna hade redan fått till en seger i Listed eller Group.

Hästar från irländsk avel är vanligen värda en satsning, eftersom de har en ovanligt stark historia i Dante Stakes. Vidare har alla de senaste tio Dante-vinnarna en Group-vinnande häst som far (och en stor majoritet av fäderna har vunnit i Group 1, över en engelsk mil och två furlongs eller bättre) .

Så om du funderar på att satsa pengar på Dante Stakes kommer här en snabb sammanfattning av de egenskaper du bör hålla utkik efter:

- Irländsk avel
- Fadern är en Group-vinnare, helst Group 1 vinnare för över 1 engelsk mil och 2 furlongs eller längre
- Vann förra gången den tävlade Vann i ett lopp som var 1 engelsk mil eller längre
- Helst tränad av Michael Stoute eller Aidan O’Brien

När du är nöjd med ditt val, kom ihåg att Dante-vinnare ofta gör bra ifrån sig i Epsom Derby, så varför inte överväga en ante post satsning på Derbyt?