Nu på fredag är det dags för Hästgalan på Rondo i Göteborg. Årets Häst skall utses och fighten står mellan de fyra fantastiska travhästarna Maharajah, Red Hot Dynamite, Torvald Palema och Viola Silas.

Som tidigare kommer Årets Häst att utses med samma upplägg som Melodifestivalen med två grupper – svenska folket och hästsportjournalisterna i SHK. De båda gruppernas resultat värderas lika (50 procent svenska folket, 50 procent SHK-medlemmar) och slås sedan samman.

Hästgalan sänds i TV4 plus mellan klockan 21.30 och 22.30 i samband med V65 på Romme. Galan leds av TV-profilerna Åsa Elmroth och Joakim Johansson. Där hyllas de främsta två- och fyrbenta trav- och galoppartisterna i en lång rad olika kategorier, inte minst det prestigefyllda Helen Anns Pris till en aktiv kvinna i svensk travsport.

Det finns olika sätt att rösta på: via nätet på www.aretshast.se (med utförlig info om kandidaterna) eller telefon. Följande nummer gäller (kostnad 5:70 kr/samtal):

099-410 21 Maharajah
099-410 22 Red Hot Dynamite
099-410 23 Torvald Palema
099-410 24 Viola Silas

Järvsöfaks intar Göteborg
Järvsöfaks har avslutat sin tävlingskarriär men står i centrum kanske mer än någonsin de kommande dagarna i Göteborg.

På torsdag klockan 15-16 besöker han det stora köpcentret Nordstan. På fredag är han något av huvudperson på det traditionella pressmötet som hålls på Liseberg. Faksen är där i egen hög person och där finns också en utställning om Järvsöfaks från Nordiska Travmuséet. På pressmötet blir det en förhandsvisning av dokumentären om Järfsöfaks och på kvällen är han en av hästarna som är nominerad till titeln Årets Kallblod.

Även på lördag är Järvsöfaks i farten då han besöker Åbys V75-tävlingar och bland annat ramar in V75-Mästaren som körs som V75 avd 6.

På söndag i TV4 klockan 16.30 – 17.00 visas dokumentären ”Drömmen om Järvsöfaks”.

V75-Jackpot – vinn 47 miljoner
Det är inte i närheten av att vara ett av de mest penningstinna V75-loppen under året, men det är utan tvekan ett av de mest prestigefyllda. På lördag ska V75-Mästaren (V75-3) koras på Åbytravet. Med i loppet finns de 15 kuskar som vann flest lopp på V75 under 2009, undantaget är Robert Bergh (nia i ligan) som ersätts av Daniel Olsson (på sjuttonde plats i ligan).

Minns ni hur det gick i fjol? Då skrällvann Peter Untersteiner med Rocket Power genom att över upploppet i raketfart spurta ner självaste Commander Crowe. Peter Untersteiner och Rocket Power finns med även i år, så chansen finns till en repris på fjolårets triumf. Det finns dock, precis som då, några svåra motståndare, bland annat Björn Goop med Spring Erom. På lördag ser vi vem som vinner prestigekampen och hyllas med den traditionella guldhjälmen.

Som grädde på moset är det Jackpot på V75. Från förra veckans V75-omgång, där det inte blev någon utdelning på 5 rätt, har 21 643 009 kronor flyttats över till lördagens 7-rättspott. Det innebär att en ensam vinnare nu på lördag kan bli 47 miljoner kronor rikare.

Missa inte heller att Järvsöfaks kommer till Åby-ovalen på lördag där han ska leda defileringar och hyllas med ett eget lopp (V75-1). Dessutom ska lärlingarna göra upp om sin egen V75-Mästartitel (V75-5).

Derbyvinnare avslutar V64
Veckans V64:a avslutas med en hyllning till den första svensktränade hästen under 1.19,0 – Bulwark. Bulwark (född i USA 1933) skrev historia år 1939 när han travade 1.18,8 och med det alltså underskred den tidens drömgräns 1.19,0. Bulwark har även efter sin tävlingskarriär betytt oerhört mycket för svensk travsport som framgångsrik avelshingst och far till bland annat Frances Bulwark.

Årets upplaga av Bulwarks lopp (V64-6) har samlat ett fint startfält med den sexfaldige miljonären och sin årgångs derbyvinnare Colombian Necktie samt den trefaldige miljonären Global Investment som de kanske främsta segeraspiranterna.

Nu söker STC Travets Talanger 2010
Under 2010 genomför STC en ny omgång av ungdomsprojektet Travets Talanger. Projektet ger alla unga och travintresserade en bättre chans till vidareutveckling samt fler tillfällen att synas.

STC kommer att välja 15 körlicensinnehavare mellan 16-21 år som har en stark vilja att utveckla sina kunskaper inom travsporten. De 15 talangerna kan under 2010 se fram emot föreläsningar, löpkörning, mental coachning och studiebesök hos professionella travtränare

Första träffen hålls på våren 2010 och sedan följer flera aktiviteter där hela gruppen samlas.

Körningsserien kommer att ligga på hösten och varje Talang kommer att få chansen att köra några lopp i serien. Innan serien drar igång kommer det här framtidshoppen få testa på hur det är att vara måldomare och dessutom få en genomgång tillsammans med känd kusk och STC:s funktionärssamordnare för att analysera lopp och situationer tillsammans.