Harry Boy lanserades på Jägersro den 30 oktober 1993 och kan alltså snart fira sin sista födelsedag som tonåring. Under åren som gott har Harry Boy blivit en mycket omtyckt ‘expert’ och idag kan man ta hjälp av Harry Boy för så gott som samtliga spel hos ATG.

Den 30 oktober 1993 var en stor dag i den svenska travvärlden, då lanserades nämligen både V75, Harry Boy och TV-programmet Vinnare. Harry Boy var någonting helt nytt på den svenska travspelsmarknaden – ett system som togs fram genom en blandning av slump och kunskap. Kunskapsdelen kom från de som redan spelat, och alla Harry Boy-system var unika.

”Harry Boy är en kompis och vän till de som är nyfikna på trav och galopp och som hoppas på en vinst, men som kanske inte har tid eller är så insatta i våra sporter och spelformer”, förklarar ATG:s varumärkeschef Nils Ekmark.

Inspirationen till Harry Boy kom från Tipstjänsts (numera Svenska Spels) tjänst ”Lördagsgodis”, en produkt som gjorde det möjligt för svenska folket att spela på Stryktipset, Måltipset, Keno, Lotto och Joker utan att själva behöva ta fram raderna. Lördagsgodis hade snabbt blivit en stor succé och ATG beslutade sig för att ta fram något liknande för travet. Vad man ville ha var ett snabbt och enkelt spel som byggde på kunskap men som inte krävde någon stor ansträngning för spelarens sida. Även den som inte hade tid att ha full koll på travvärlden skulle få chans att vinna stort.

År 1992 hade man fått fram en prototyp som man först provkörde ihop med Penninglotteriet i form av en spelmix som gavs namnet MaxMix, och sedan testade på Riks-V5 under våren 1993. Båda testen föll väl ut och ATG kände sig redo att lansera snabbpspelet på bred front – men vad skulle man kalla det?

”Definitivt inte snabbspel, det lät för torrt och mossigt”, minns Remy Nilson, då marknadschef på ATG, nu VD. ”Då drog vi ut byrålådan och där låg han, den tecknade hästfiguren internt döpt till Harry Boy – till hälften på allvar och till hälften på skämt. Harry för att det var ett genuint svenskt förnamn och Boy för att det gentemot en bred svensk allmänhet var förknippat med hästar tack vare 1973 års Elitloppsvinnare och stora publikidol Ego Boy.”

Nuförtiden delar Harry Boy ut i snitt 20 miljoner kronor veckan och bara under 2000-talet har han skapat 140 stycken svenska V75-miljonärer.

Två av de mest framgångsrika Harry Boy-spelarna är far och son Bo och Örjan Nilsson i Tanumshede som satsade 180 kronor på en Harry är de själva valde några hästar och lät Harry sköta resten. När Super Light besegrade storfavoriten Scarlet Knight i Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst sköt utdelningen upp som en raket och Nilssons kunde hämta hem 20 678 722 kronor i vinstpengar. Ett av de första inköpen efter rekordvinsten var två motorbåtar som döptes till just Harry Boy och Super Light, och sedan dess har familjen även införskaffat en husbil och en lägenhet på soligare breddgrader.

Nu i helgen är det storlopp i fem länder och självklart kommer Harry Boy att finnas tillgänglig. Vill du spela på Sundsvall Open Trot, SM för kallblod på Bergsåker, Norskt Derby, Danskt Travderby, Goldene Peitsche och Grand Prix du Conseil General des Alpes Maritimes? Välj ut de hästar du tror på och låt Harry Boy fixa resten! Klicka dig över till ATG och spela Harry Boy nu!