Gus Hansen och Daniel Negreanu är två välkända och fruktade namn bland pokerspelare som sysslar med turneringsspel, särskilt vad gäller de turneringar som sker utanför Internet. I likhet med många andra skickliga turneringsspelare har Hansen och Negreanu nu valt att röra sig utanför sin comfort zone och prova på cash games på nätet, med varierande resultat.

Negreanu har sedan slutet av februari kunnat ses vid $100 / $200 No Limit Hold’em borden hos PokerStars, där han arbetat hårt för att transformera sina kunskaper från turneringar till de annorlunda förutsättningar som gäller för cash games. Negreanu har sedan han började dyka upp vid de något högre cash game borden på nätet blivit allmänt känd för att vara något av en fisk, och han har själv upprepade gånger uttalat att han är där för att lära sig och att det finns mycket han behöver förbättra vad gäller hur han spelar cash games online.

Under mars drog Negreanu in cirka $200 000 från cash games hos PokerStars, men sedan drabbades han av flera bakslag och hans vinst dalade till strax under $10 000 inom loppet av några få dagar. Följande månad upprepades mönstret; Negreanu jobbade sakta med säkert ihop en finfin bankrulle igen och låg som bäst kring $220 000 plus. Sedan hände något och hans siffror sjönk som en sten. Den här gången stannade de inte vid några tusen dollar plus utan fortsatte ned ända tills hela vinsten var utradera och Negreanu istället låg på minus. Bland annat genomlevde Negreanu en session som kostade honom över $60 000.

Gus Hansen har kämpat med cash games online under flera år, och gick bland annat back med närapå $6 miljoner under förra året. Han har fått stämpeln high stakes fisk online, men kanske blir 2010 året då han lyckas tvätta bort den. Hansen har i år bland annat utmärkt sig genom att plocka hem cirka $190 000 under en helg, huvudsakligen genom att spela på olika Pot Limit Omaha bord spridda över flera insattsnivåer. Under den framgångsrika helgens sista dag hämtade han hem över $60 000 genom att spela 65 händer $500 / $1 000 Pot Limit Omaha mot Ashton “theASHMAN103″ Griffin. Efter helgen låg hans sammanlagde inkomster från cash games online på drygt $265 000 räknat från den 1 januari 2010.

Vad exemplen Hansen och Negreanu visar är att det kan vara svårare än man tror att ta steget från turneringar till cash games och tvärt om. Oavsett hur skicklig man är inom ett visst område bör man röra sig försiktigt när man prövar på något nytt inom pokervärlden, för att undvika att hela ens bankrulle försvinner i ett nafs. Om du vill bredda ditt spel, oavsett om det handlar om att gå från turneringar till cash games, från en pokervariant till en annan, eller från en insattsnivå till en högre eller lägre, bör du alltid ge dig själv tid att anpassa dig och vara lyhörd för hur spelstilen i den nya miljön är.

Hansen och Negreanu har dragit in så många miljoner från liveturneringar att de kan tillåta sig själva att svänga några hundra tusen dollar upp och ned medan de får ordning på sitt nätspelande, men de flesta av oss vanliga dödliga har inte den lyxen. För oss gäller det alltså att hitta en bra ballans – att bli så försiktig att man blir en total mes vid bordet är inte rätt väg att gå. Då är det istället bättre att gå några steg nedåt och spela på nivåer där man har råd att förlora en del medan man finslipar sin teknik. Viktigt att tänka på är dock att du när du slutligen kliver upp en nivå kan möta en något annorlunda spelmiljö. Var alltså beredd på att återigen justera ditt spel.

Lycka till vid de nya pokerborden – friskt vågat hälften vunnet!