Nu har det gått en dryg halv säsong av årets NHL-säsong, lite mer än hälften av grundserien är spelad. Vi närmar oss sakta, men säkert slutspelet och det känns som den här säsongen kan få en riktigt intressant avslutning.

Det är många lag som ser riktigt farliga ut och det blir svårt att sia om vinnare, som alltid. Eastern Conference är svängig och målen trillar in titt som tätt bakom målvakterna. Den västra konferensen är jämn och många matcher slutar i antingen OT eller SO. Anaheim är otroligt bra och är just nu en av favoriterna. Boston ångar på i vanlig ordning. Buffalo lever på Vanek. Calgary har plötsligt blivit ett målglatt gäng. Carolina är ett lurigt gäng nuförtiden. Chicago spelade en halv grundserie utan att förlora under ordinarie tid, alltså 24 (!!!) matcher. Colorado ligger sist och är allmänt värdelösa. Columbus ligger faktiskt två poäng ifrån en slutspelsplats. Dallas kan jag inte ens kommentera, Lehtonen? Detroit är en katastrof i egen zon. Edmonton väger lite lätt, men talangfulla. Florida lider av många skador, kul för en sån som Markström. Los Angeles har efter halva säsongen äntligen fått bort sin mättnad från förra året. Minnesota blir en joker i slutspelet. Montreal är säsongens överraskning tillsammans med Ducks. Nashville är otroligt tråkiga att kolla på, tur att de har en akrobatisk målvakt iallafall. New Jersey, nej de är också ganska tråkiga. New York Islanders spelar rolig hockey, mål framåt och läcker som en sil bakåt. New York Rangers är Henrik Lundqvist, inget mer. Ottawa spelar hawaii-hockey och har bra målvakter. Philadelphia har Ilya Bryzgalov, räcker gott för mig. Phoenix har en framtida storback, Oliver Ekman-Larsson. Pittsburgh är otroligt giftiga framåt, Kunitz har varit ovanligt bra. San Jose börjar se gamla ut, Big-Fat-Joe ser tung ut. St Louis, vad har hänt med defensiven? Tampa Bay har snygga hemmadräkter. Toronto kan med lite flyt äntligen knipa en plats i slutspelet. Vancouver har bara två spelare, bröderna Sedin. Washington lider av formsvackor som vanligt. Winnipeg är ett speciellt lag som just nu ligger på tredje plats i östra, knepigt. Det var min snabbgenomgång av alla lag.

Stanley Cup-final: Pittsburgh vs Anaheim

Sluttjafsat nu. Det har gått lite mer än halva säsongen och ska kolla igenom de tio långtidsspel som rekades innan säsongen började. Vi börjar väl med det spelet som står högst upp i mitt spreadsheet.

Mikael Granlund vinnare av årets rookie (16.50) – 0.5 units
Här kan vi nog redan nu bocka av det här spelet som förlust. Granlund har inte alls fått den utveckling Minnesota ville och är nu nerskickad i AHL, tyvärr. Hans tid kommer garanterat.

Mikael Granlund över 29.5 poäng (1.90) – 3 units
Se föregående. Hann bara göra  6 poäng innan han blev nedskickad till AHL.

Anze Kopitar vs Martin St Louis 2 (1.96) – 4 units
Som jag förutspådd litegrann, Kopitar är inte en lika poängstark forward som St Louis. Anze står på 28 poäng medans Martin har skramlat ihop hela 39 poäng. Om inget märkvärdigt händer under slutet så kan vi räkna hem denna. 

St Louis vinnare av Central Division (3.30) – 3 units
Blues har varit en besvikelse såhär långt där defensiven inte alls fungerat som vanligt. Eller man kanske bara ska säga att Chicago varit övermäktiga? Förlust.

Washington vinnare av Southeast Divsion (3.25) – 3 units
Även Capitals har varit lite av en besvikelse, men i denna division så är det jämnt. Chansen finns faktiskt att man kniper förstaplatsen här då man bara är fem poäng efter den nuvarande ettan Winnipeg. Det är inte speciellt troligt, men jag tror att Caps form kommer stiga och Jets är absolut inte det lag som kommer stå som etta när 48 matcher är spelade.

Gabriel Landeskog vs Marcus Johansson 1 (1.56) – 8 units
Båda två har dragits med skador, vilket självklart är tråkigt. Ett tag såg det dock riktigt tungt ut för detta spel med tanke på hjärnskakningen Landeskog råkade ut för då man inte visste hur länge han skulle bli borta. Nu är iallafall båda tillbaka på isen och Landeskog har skrapat ihop 11 popäng hittills medans Johansson står på 8 poäng. Än så länge ser det bra ut.

Ottawa att ta sig till slutspel JA (3.00) – 5 units
Här kan jag säga att jag redan hade räknat det här som en förlust. Ottawa har skador på många viktiga och det var såklart inget man räknat med från starten. Visst, skador vet man om att det kommer, men otur att såpass många viktiga ska drabbas. Nu ligger man dock på en stabil femteplats och har sex poäng ner till strecket. Ser bra ut än så länge.

Sidney Crosby att vinna poängligan (7.00) – 4 units
Crosby öppnade säsingen lite halvsegt, men har sedan steppat upp och visat vilket fantastisk spelare han är. Just nu leder han poängligan med 11 poäng och att han ska tappa denna ledning är det bara en skada som kan hindra. Kan bli bra med cash här.

Evgeni Malkin att vinna poängligan (8.00) – 4 units
Detta spel var en säkring om inte Crosby skulle vinna. Malkin har haft otur med skador, men under de matcher han spelat så har han inte varit lika bra som förra säsongen, men tur att vi har Sid som vinnare också. Förlust här.

Boston att vinna Northeast Division (2.25) – 10 units
Maxspelet ser okej ut. Något som jag dock inte räknade med var att Montreal skulle vara såpass bra som dem har varit. Just nu leder faktiskt Habs, två poäng före Boston, men Bruins har en match mindre spelad. Har hela säsongen trott att Montreals form ska plana ut litegrann, och visst har den gjort det? Hoppas på det bästa.

——————————————————————————————————————————

Summeringen är att det kommer ge bra med plus på långtidsspelen om det mesta går som det är tänkt att gå. Just nu ser det väldigt bra ut och bara hoppas det fortsätter så. Nu ska jag njuta av en riktig krigarseger för Pittsburgh mot Islanders där både ML-spelet och skottspelet på Islanders gick in. Även underspelet i antal skott i Winnipeg satt fint under natten.

Godnatt :)

/Heden