riksgaloppenNu har andelarna i Riksgaloppen 2014 börjat säljas hos ATG och för en engångskostnad på 375 kronor kan du vara med och känna spänningen med att vara delägare i en galopphäst. Eller varför inte ge bort en bit galopphäst till någon i julklappe? Det är den perfekta gåvan till alla som inte har plats för fler bakmaskiner, spikmattor och råsaftscentrifuger.

Riksgaloppen erbjuder en fantastisk möjlighet att uppleva glädjen och spänningen med att vara delägare i en galopphäst och samtidigt delägare i ett stall som kämpar mot fem andra stall. Vinnande stall bjuds på en fest,” förklarar organisationen Riksgaloppen på sin sajt. ”Varje stall består av tusen andelar. Tränarens uppgift är att för 360 000 kronor köpa en häst och träna den under tävlingssäsongen 2014. Engångsbeloppet ska täcka alla kostnader som uppstår för hästen. Prispengarna (exklusive tränarens och ryttarens provision) och försäljningssumman hästen inbringar när den säljs i november sätts in på andelsägarnas ATG-konto i december.

Köp en promille häst för 375 kronor

För 375 kronor får man alltså känna på spänningen i att äga en tusendels häst under en säsong. Du kan följa hur hästen tävlar och tränar, och roliga kringarrangemang utlovas. De sex hästar som går att investera i är alla lovande galopphästar. Det finns inte någon begränsning, utan du kan köpa andelar i flera olika hästar om du så önskar.

Du som köper en andel och registrerar den senast den 2 mars 2014 får ett välkomstbrev med ett personligt delägarkort som gäller för entré på galoppbanan när din häst startar. Du får också tre månaders gratis abonnemang på ATG-Live så att du kan se trav- och galopptävlingar live direkt i din dator.

Säsongen startar den 1 april 2014.

Mer information hittar du hos ATG och Riksgaloppen . Hos Riksgaloppen finns massor av information om tränarna och hästarna, och mer information läggs upp kontinuerligt av varje stall så att alla kan följa hästarnas träning och framgångar under året.

Riksgaloppen 2014 – 6 stall, 6 hästar och 6 tränare

Stall Poseidon

Häst: State Anthem

Tränare: Pia Höiom

State Anthem är ett mörkbrunt sto från Storbritannien som köptes på den stora auktionen för hästar i träning i Newmarket i oktober. I sin senaste start segrade hon i en löpning över 1 200 meter, och hon har lyckats med ytterligare tre placeringar bland de tre främsta på sina åtta starter i England. Enligt Stall Poseidon är State Anthem allra bäst över sprinterdistanser. Aktuellt handicaptal är 77.

State Anthem tränas av Pia Höiom, vars hemmabana ligger i Göteborg. Pia Höiom kom tvåa när Riksgaloppen hade premiär är 2011, och året därpå slutade hon sexa. Efter ett års uppehåll är hon nu tillbaka igen. Blir 2014 året då Höiom och hennes häst tar hem segern?

Höiom är uppvuxen i Gråbo och började jobba hos en galopptränare i Stockholm direkt efter grundskolan. Hon har varit jockey och red löp 1982-1994. Som proffstränare har hon varit verksam sedan år 1997. I Åsa, som ligger cirka 45 mil söder om Göteborg, har Höiom byggt upp en träningsanläggning för 15 hästar. År 2011 drog stallets hästar in över en miljon kronor, bland annat tack vare araben Gaharras tredjeplats på Longchamp i Grupp-1 löpning. I år har stallet fått ihop 13 segrar hittills och tjänat in 820 000 till ägarna.

Stall Pegasos

Häst: Arabda

Tränare: Patrick Wahl

Arabda är ett mörkbrunt sto som är fött i England men har amerikansk påbrå. Hon har gjort fyra starter, varav den allra första blev en seger och en av de övriga blev en placering. Enligt stallet kommer hon troligen att fungera bra över lite längre distanser i stoloppen. Hon har startat i en GR3 löpning i England vilket tyder på bra potential. Aktuellt handicap är 74.

Arabda tränas av Patrick Wahl, vars hemmabana är Täby. Wahl deltog i Riksgaloppen under premiäråret 2011 och slutade då på tredjeplats. Wahl kommer från Frankrike, men är sedan år 1998 bosatt i Sverige och har varit en av de ledande galopptränarna här under de senaste tio åren. Förra åren blev han nationell champion.

Redan som 14-åring började Wahl i lärlingsskolan i Paris med siktet inställt på en karriär som jockey. Drömmen slog in, och totalt blev det 170 segrar i sadeln. Numera är Wahl tränare och driver ett stall med 45 hästar. Stallet har cirka 300 segrar på meritlistan, inklusive segrar i fyra klassiska lopp och en vinst i Black Type.

Stall Nike

Häst: Hands Up

Tränare: Vanja Sandrup

Hands Up är en brun hingst från Irland. Han har startat fyra gånger, och i två av dessa lopp kom han fyra. När han ropades in på auktion hade han startat blott två dagar innan, men var ändå mycket fräsch och väldigt fin i benen vilket är ett gott tecken. Stall Nike bedömer att han kommer att räcka långt i Sverige. Aktuellt handicap är 76.

Hands Up tränas av Vanja Sandrup, vars hemmabana är Jägersro. I år är tredje gången Sandrup deltar i Riksgaloppen och hon hoppas ta sin första seger.

Sandrup började med ponnygalopp redan som barn, och har hunnit med att tävla i både hoppning, fälttävlan och dressyr. Efter en jockeykarriär med såväl amatör- som lärlingschampionat övergick Sandrup till att bli proffstränare år 2006. Sedan dess har hennes stall dragit in över 15 miljoner till hästägarna.

Stall Demeter

Häst: Plaisir Partage

Tränare: Peter Jardby

Plaisir Partage är en pigg fux som tjänat pengar i fem av sina sex starter. Stallet bedömer att han kommer att passa bra både på Jägersro och Täby. Aktuellt handicap är 77.

Plaisir Partage tränas av Peter Jardby som har Jägerso som hemmabana. Innan Jardby vid årsskiftet övergick till att vara proffstränare han hann med sex raka amatörchampionat hemma på Jägersro Galopp. Nu har han över 20 hästar i träning, som han gärna reser med runt om i Skandinavien för att kunna hitta rätt lopp för rätt häst. Under förra året lyckades Jardbys hästar få ihop 21 segrar och tjänade in strax under 1,9 miljoner kronor.

Stall Medea

Häst: Shepherd Gate

Tränare: Madeleine Smith

Shepherd Gate är är en fux från USA, som kastrerades när han kom till Sverige. Han har startat åtta gånger i år på distanser mellan 1 200 och 1 400 meter, och har tre placeringar bland de tre bästa. Fem starter var i England och tre i Frankrike. När han fick prova på fibersand i Deauville resulterade det i en andraplats. Aktuellt handicap är 80.

Shepher Gate tränas av Madeleine Smith, vars hemmabana är Täby. Förra året var det Stall Medea som vann Riksgaloppen med hästen Senator Sam, och Smith är inställd på att nu upprepa den succén med Shepherd Gate.

Smith är både tränare och jockey, och kommer till skillnad från övriga tränare i Riksgaloppen 2014 att rida sin häst i löpen. Hon har haft tränarlicens sedan 1996, och har tidigare arbetat för Olle Stenström, Bruno Nilsson och Henry Meisel.

För närvarande finns 17 hästar i stallet på Täby Galopp.

Stall Hyperion

Häst: Der Blau Reiter

Tränare: Caroline Malmborg

Hingsten Der Blaue Reiter är en fux med vit stjärna. Trots sitt tyska namn född på Irland, och här i Sverige har han fått smeknamnet Bosse. Der Blaue Reiter inledde sin tävlingskarriär i England, där han vann debuten. På detta följde två storlopp, där han fick prova på att möta riktiga elithästar och föga förvånande inte slutade på topp-tre. På detta följde en start i England där han kom tvåa. Aktuellt handicap är 76.

Bosse (Der Blaue Reiter) tränas av Caroline Malmborg, vars hemmabana är Täby. Caroline Malmborg tog över stallet från pappa Jan Malmborg år 2009 och har varit proffstränare sedan dess. Redan under sitt första år hamnade hon i rampljuset tack vare Holly Societys seger i SM för tvååringar år 2009. Två år senare följdes detta upp med Domo Arigatos vinst i SM för tvååringar 2011.

Caroline Malmborg har cirka 20 hästar i träning, och arbetar även som galoppexpert i teve.

För att köpa andelar i en eller flera av hästarna och delta i Riksgaloppen 2014, gå vidare till ATG.