whiteboardIgår kunde Motherboard.com berätta om vetenskapens nya bidrag till poker i form av Cepheus, en robot framtagen av datavetare på University of Alberta. Cepheus består av artificiell intelligens och ska enligt upphovsmännen vara den slutgiltiga ”lösningen” på Limit hold’em.

Det är inte första gången forskare tagit fram ett program som kan spela poker på hög nivå. Vad som dock är unikt med Cepheus är att det, enligt forskarna än en gång, inte någon gång tidigare tagits fram en formel på vad som är perfekt spel gällande ett spel med så stort inpefekt information som Limit hold’em. Observera att detta alltså gäller Limit hold’em och inte No Limit Hold’em, vilket är betydligt mer komplext. Dessutom gäller det i första hand heads-up, vilket än mer  reducerar komplexiteten.

Enligt upphovsmännen kan Cepheus inte förlora eftersom den spelar helt perfekt (självklart kan den förlora kortsiktigt). Däremot är det inte säkert den väljer optimalt spel vid varje tillfälle vid omständigheter där det gäller att utnyttja en dålig spelares misstag. Vad Cepheus gör är att ständigt välja det objektivt bästa alternativet och detta oberoende av motståndaren.

Hittills har nyheten officiellt bara publicerats på Motherboard.com samt Science och det kommer bli intressant att ta del av reaktionerna som helt säkert kommer komma från pokervärlden.

Du kan läsa mer om projektet och även testa att spela mot Cepheus på poker.srv.ualberta.ca.