Kammaråklagare Britt-Marie Hägglund har bestämt sig för att inleda en förundersökning mot spelbolaget Betsson, som i slutet av maj öppnade en egen spelbutik på Götgatan i Stockholm. Betsson har inte har satt upp några spelautomater med möjlighet till direkt avkastning, t ex enarmade banditer eller videopoker, så det rör sig inte om brott mot lotterilagens bestämmelser.

- ”Förundersökningen gäller inte brott mot lotterilagen, utan snarare brott mot lagen om anordnande av visst automatspel”, säger kammaråklagare Britt-Marie Hägglund i samtal med E24. Lagen i fråga tillämpas mot mekaniska eller elektroniska spelautomater som inte ger vinst eller endast ger vinst i form av frispel på automaten, t ex flipperspel. Påföljden för brott mot lagen om anordnande av visst automatspel är som mest böter.

Britt-Marie Hägglund har besökt Betssons spelbutik på Götgatan och menar att utplacerade datorer i sig inte utgör något problem, men att den omgivande miljön, som är full med speltips och reklam, inbjuder till spelverksamhet.  – Jag kommer inte begära någon husrannsakan eller göra några beslag, uppger Britt-Marie Hägglund till E24.

Spelbolaget Betsson hävdar själva att man genom sin butiksverksamhet tillvaratar sina rättigheter att göra reklam för speltjänster som erbjuds på nätet, en rätt som enligt Betsson framgår av EU:s grundlag om fri rörlighet av varor och tjänster.