Tisdagens match på Tele2 Arena avslutade den första omgången av Svenska Cupens gruppspel. Går här igenom två av söndagens matcher samt utser omgångens lag samt spelare.

Med tanke på att det var de första tävlingsmatcherna vi nu lagt bakom oss fick vi se relativt få oväntade resultat. Annars brukar det kunna bli betydligt fler resultat av den sorten när lagen underifrån spelar med stor motivation mot de allsvenska topplagen som fortfarande inte hittat formen. Ett exempel på en av de få skrällar som inträffade under helgen finner vi i Uppsala.

Sirius 2 -1  Djurgården

Några timmar före matchstart var jag inne på spelforumet och slog ett slag för överspelet i den här matchen, vilket ju gick bra. Att Sirius skulle plocka tre poäng var dock inget jag hade räknat med. Uppsalagänget fortsätter att imponera i dessa sammanhang. I förra årets upplaga tog man sig förbi gruppspelet och spelade kvartsfinal mot Öster, som dock blev för tuffa. Nu har man satt sig i ett bra läge för att ta sig minst lika långt.

På grund av att andra saker kom i vägen här hemma hade jag inte möjlighet att kika på matchen. Av vad jag förstått var det en halvlek där lagen höll en jämn nivå gentemot varandra. Erton Fejzullah hade visserligen lyckats ge bortalaget ledningen när han fått öppet mål efter en retur, men annars inget speciellt övertag för Djurgården. Förändring av skeendet blev det femton minuter in i andra halvlek när Sirius först fått till en kvittering genom ett slumpmål på en frispark. Kort därefter ett väldigt snyggt mål av anfallaren Joakim Runnemo, som faktiskt tidigare har tillhört Djurgården. Matchen präglades därefter av ett bortalag som förgäves jagade kvittering. Man skapade en hel del chanser, men utan att hitta in bakom Andreas Andersson i Siriusmålet.

dif

Torslanda 1 – 0 Syrianska 

Det här är vid första anblick möjligen en av de mindre intressanta matcherna vi bjudits på under helgen, men tycker ändå det är en match värt att lyfta upp. Det med tanke på det oerhört tuffa läge Syrianska befinner sig i. Sedan Özcan Melkemichel avgick efter säsongen 2013 har man hunnit anställa en 65-årig brasilianare som i sin tur även han har avgått – endast efter tre veckor på posten som huvudtränare. Man har ännu inte tillsatt en ersättare utan det är Sharbel Touma som sköter den posten för tillfället. Så faktum är att med tävlingssäsongen igång står Syrianska utan huvudtränare, vilket är direkt pinsamt av en klubb som så sent som i höstas var en allsvensk förening. Det är totalt ovärdigt svensk elitfotboll.

Efter den här förlusten kommer man föga överraskande inte ha någon möjlighet att avancera vidare till slutspelet. Övriga lag i gruppen är Helsingborg och Ljungskile där skåningarna är storfavoriter till att ta förstaplatsen.

syrianska

Omgångens lag: Sirius 

Sirius stod för en sensationell säsong i fjol. Man krossade mer eller mindre allting som kom i ens väg. På 26 matcher blev det 68 poäng och med målskillnaden 63+. Dessutom lyckades man ta sig vidare från Svenska Cupens gruppspel. Den här säsongen har man börjat starkt i och med den här segern och möjligheterna för att man ska kunna upprepa fjolårets framgång med att avancera vidare ser goda ut. Kvar att möta i gruppen har man Halmstad (h) och Assyriska (b) vilka är överkomliga motståndare för Uppsalalaget.

Genom stora sponsorintäkter från närområdet har klubben en ekonomi som tillhör den övre delen av Superettan. Att man ska klara av att säkra ett nytt kontrakt i Superettan borde inte vara några problem för tränare Kim Bergstrand och hans spelartrupp. I Uppsala kommer man ställa till det för många lag, vilket man visade senast mot Djurgården. Känslan är att man kommer ta en stabil mittenplacering och de kommande åren etablera sig som ett stabilt lag i Superettan.

sirius

Omgångens spelare: Dardan Rexhepi

Den 22-åriga anfallaren tillhörde under tre års tid A-truppen hos Malmö FF. Dessvärre lyckades Dardan aldrig etablera sig som en spelare för startelvan. Detta på grund av en tuff konkurrenssituation och krångliga skador som uppstod vid fel tidpunkter. Både MFF och spelaren själv insåg under vintern att ett miljöombyte var nödvändigt. Länge såg det ut att bli Falkenberg, så när det istället var Brommapojkarna som presenterade anfallaren kom det som en överraskning. Trots en flytt till ny stad och en stor omväxling med helt nya lagkamrater har det omedelbart blivit succé. Den 192 centimeter långa anfallaren har haft en försäsong där han fått vara fri från skador och andra bekymmer, och kunnat få kontinuerlig speltid som den centrala längst fram i en 4-3-3-formation.

I den rödsvarta har det än så länge blivit sju mål där han kan presentera det fina facit med åtta mål. De senaste två kom i lördags mot Carlstad United och det redan efter en kvart. Han visade vägen i lagets första tävlingsmatchen och känslan är att det inte sista gången för i år Dardan Rexhepi leder laget framåt. Redan under förra säsongen i Malmö visade han upp sitt fina register vilket under en tid förpassade Magnus Eriksson till bänken. Nu vill jag sträcka mig så långt som att anfallaren har extremt goda möjligheter att skjuta sig in på topp 5 i skytteligan.

 

dardan

                                                                                                                                                  

Svenska Cupen fortsätter här under lördagen så oddsen för dessa matcher borde släppas inom kort. Naturligtvis kommer det dyka upp speltips till flera matcher!

På återseende!

/Mikel