NordicBet Champions Hockey LeagueVad ska man säga om Champions Hockey League nu när vi har kommit till kvartsfinalerna? Att CHL är en enorm succé är väl att ta i. Klubbarnas fans har hittills visat ett minst sagt ljummet intresse. Det är bara att kika på publiksnittet för de deltagande klubbarnas matcher för att få svart på vitt på det. För spelarna är det dock givetvis spännande att kunna mäta sina krafter mot storklubbar från andra nationer och för klubbarna innebär CHL ett större eller mindre tillskott till klubbkassan.

För att öka intresset för CHL bland ishockeyintresserade runt om i Europa kommer ett par större förändringar i strukturen för CHL att göras inför säsongen 2015/16.

Grundserien bantas men slutspelet utökas

Det har knorrats lite när det gäller antalet matcher i gruppspelet, särskilt från de svenska och finska klubbarna (som överlag är överlägsna i CHL). Innevarande säsong, som är premiärsäsongen för CHL, var de 44 lagen indelade i 11 grupper och varje lag spelade alltså sex matcher. Det blev ett ganska flitigt resande kors och tvärs över Europa.

För CHL nästa säsong kommer antalet gruppspelsmatcher att bli färre. Det är nämligen så att antalet grupper blir 16 stycken och att det blir tre lag i varje grupp. En snabb uträkning ger vid handen att antalet lag blir 48 stycken, och just detta faktum är en annan nyhet. CHL kommer nämligen att bjuda in fler klubbar på ”C-nivå” via wild cards till turneringen. Klubbar på C-nivå för innevarande säsong är exempelvis Sønderjyske Vojens (danska mästarna) och Nottingham Panthers (brittiska mästarna). Förmodligen blir det klubbar från de lite mindre hockeynationerna som får dela på extraplatserna.

I gruppspelet kommer varje klubb att spela två hemmamatcher och två bortamatcher. Det gör att det totala antalet matcher i gruppspelet minskas från 132 till 96. Slutspelet kommer emellertid att utökas. Slutspelet inleds med 16-delsfinaler jämfört med, som nu, åttondelsfinaler.