folkbollenFolkbollen är en nyinstiftad utmärkelse från NordicBet som hyllar avgörande insatser inom fotbollens division 4 i Sverige. Med hjälp av priset vill NordicBet lyfta fram nyckelpersoner inom division 4 och premiera människor som verkligen betyder något för Sveriges största idrottsrörelse.

För år 2013 går utmärkelsen årets skyttekung till Amar Zubcevic i IFK Oskarshamn, Jesper Bankemyhr som grundade lokalfotboll.se har utsetts till årets bloggare och Peter Skoglund som är sportchef för IF Älgarna är årets eldsjäl.

”Vi är stolta att presentera Amar, Jesper och Peter som vinnare av vår första upplaga av Folkbollen. Årets mottagare av Folkbollen är alla mycket värdiga vinnare som på olika sätt bidragit till ökat engagemang inom vår folkligaste sport, fotbollen,” säger Henrik Lengstedt marknadskoordinator på NordicBet.

Förutom äran får alla vinnare åka på en exklusiv fotbollsresa i Europa med Glenn Strömberg som resesällskap.

Här är juryns motiveringar i de tre kategorierna för Folkbollen 2013

Årets skyttekung: Amar Zubcevic, 23 år, fotbollsspelare i IFK Oskarshamn

Målskyttar har alltid haft ett extra stort utrymme i fotbollspublikens hjärta. Det är inte bara stjärnor som Zlatan och Messi som kan dribbla bort en fyrbackslinje och avgöra viktiga matcher. Det vet inte minst fotbollsfansen till IFK Oskarshamn där Amar Zubcevic spelar. På 22 spelade matcher har han gjort 30 mål och slagit klubbens 25 år gamla målrekord. Men inte nog med det – Amar är den främste målskytten av Sveriges samtliga division 4-spelare.”

Årets eldsjäl: Peter Skoglund, sportchef för IF Älgarna, Härnösand

Fotbollen är beroende av eldsjälar som Peter Skoglund. Han spelar en viktig roll för sin klubb och hans engagemang är en inspiration för hela sporten. På Ängevallen i Härnösand, IF Älgarnas hemmaplan, ser han dessutom till att gräset alltid är grönt och perfekt, en förutsättning för bra fotbollsmatcher.”

Årets bloggare: Jesper Bankemyhr, grundare av lokalfotboll.se, Lidköping

Sedan barnsben har vinnaren brunnit för den lokala fotbollen hemma i Västergötland där han själv spelat. 2010 startade han Fotbollsbloggen som snabbt blev en succé. Idag drivs den av Jesper och hans medhjälpare under namnet lokalfotboll.se. I bevakningsområdet ingår 61 seniorlag från 42 klubbar i Västergötland. Jesper har dessutom skapat en snygg och lättnavigerad webbsida och finns naturligtvis också på Facebook och Twitter.”

Division 4 – en serie som förtjänar mer uppmärksamhet

Division 4 existerar i skuggan av de högre divisionerna, något som NordicBet önskar ändra på.

”Folkbollen initierades för att lyfta nyckelspelare inom division 4, en serie som nästan alltid hamnar utanför strålkastarljuset,” säger NordicBet. ”Sverige har idag omkring 7000 aktiva spelare i division 4, en division som fostrat några av landets mest framgångsrika spelare.”

Vilka personer som vinner de tre kategorierna avgörs av en jury. I juryn för Folkbollen 2013 satt fotbollsexperten Glenn Strömberg, grundaren av Sportbladet Anders Gerdin och Henrik Lengstedt från NordicBet.

Hos NordicBet kan du hitta intervjuer med både Amar Zubcevic, Jesper Bankemyhr och Peter Skoglund.