Då kör vi en sista omgång innan Julafton i ett sista försök att bättra på ekonomin när det behövs som mest. Solvallas uppesittarkväll börjar kännas som en tradition som alla andra runt julen och det är så skönt att fly glögg, städ, skinkkok och annat bestyr för några timmar.

Dagens omgång körs, som det ser ut, på en finfin banan och det gör ju att den redan så favoritbetonade omgången blir än mer gynnsam för de bättre hästarna. Jag kommer att spela enbart på 7 rätt och hoppas att de 2,5 gånger utdelningen man då får är rätt melodi!

Avd 1

Här kommer jag att spika Nimbus C.D som jag håller som en blivande kanon. Han är som en oljad iller ut när bilen släpper och över kort distans hinner han inte hetsa upp sig för mycket. Han har tidigare vikit ner sig över längre distanser, men tränare Nordström är lyrisk över hästen och nästan lovar vinst – jag ryggar!

Avd 2

Då många verkar fira jul istället för att tävla så följer här ett ganska rumphugget fyraåringslopp med bara sju tappra ekipage. Jag streckar fem av dem då den stora favoriten är ett sto och nu möter hingstar vilket inte är helt oproblematiskt.

Xena Brick ska, torts att hon är ett sto, vara favorit och från ett perfekt läge är hon hästen att slå. Värst mot tycker jag hingstarna Bradley och Pine Cool är. Båda har mött de bästa i sin kull och gjort det bra – hårdare än favoriten? Bra skrällbud är Sophias Blush som tränar mycket bra för dagen och My Ovi är en avslutare av rang!

Avd 3

Lindhals lopp är en jämn historia som jag måste fylla med streck för att lösa. Det stannade till slut på nio hästar och det känns heltäckt!

Castor Boko är en hårding som ska ha bra chans om hans sköra ben inte besvärar. Nu när banan är mjuk och fin ska det inte var några problem och han är klar etta för mig. Kemas Magic ska även han räknas efter sin fina debut för Persson. Nu tvingas han troligtvis gå med skor och då är risken att han kan bli fast då han inte är så snabb ut. Fred Cobra är mitt miljondrag i omgången. Han möter enklare hästar än senast och gillar att anfalla från kön – absolut toppform! Formation har jag fin info på från stall Robertsson. Hästen som normalt väldigt sliten efter sina lopp, men fick sist en smygare och känns bättre än på länge i jobben efter – given! Vidare streckar jag: Wallner som vaknat till barfota, Lovely Sky som gör andra starten för Stig H, Deckhand som är speedig med smygare, duktige finländaren Corleone Shark samt Glen Turner som jag tror sitter i rygg på ledaren!

Avd 4

Riff Kronos är något utöver det vanliga och jag kommer att hålla honom i handen denna dag. Hästen kan inte ta någon ledning, men det kvittar här. Är han som han varit i de senaste starterna så vinner han detta lätt!

Avd 5

Mälardalscupens stofinal är ett handicap-lopp med 15 hästar bakom bilen. Loppet är inte enkelt att lösa och jag tvingades till slut ta hela tio streck med pennan!

Bästa hästen är Belive Me, en häst med oerhörda speedresurser. Hon återkommer nu efter vila och formen kan vara lite si och så. Jag anser dock att hon är given på alla lappar till glatt odds. Vidare streckar jag Engla Håleryd från samma stall. Hästen kommer från en fin seger och ska räknas i full form. Lotuscherie är även hon given från perfekt läge och stallet har siktat hit en tid! Mellby Amulett är mycket kapabel, men snurrig och inte helt att lita på. Felfri räknas hon tidigt. Jag målar på med: Shockwave som ska gå barfota, Querida Frotline som är i fin form, Catarina Murino som var sjuk sist, Princess Pellini som är bra när hon funkar, Lycklaga Lotta som är snabb en bit och No Big Deal som åter ska gå barfota runt om!

Avd 6

Första dubbeln är vigd åt en härlig häst – Orechietti! Hästen är en Elitloppskandidat till nästa år och kommer från en imponerande seger sist. 2140 meter har han visat att han bemästrar och motståndet denna gång är allt annat bra – spik!

Avd 7

Avslutningen avgörs över mastiga 3000 meter. Det är inget lopp som kommer att gå till historien, men väl så svårt att lösa.

Förstahästen för mig är Overtaker By Sib. Hästen gör debut över distansen, men har gått bra över 2640 innan och ska inte ha några problem med ett halvvarv till. Barfota runt om som det verkar! Från Finland kommer Abslolut Newport med gott rykte. Sist var han inte bra, men tanken var att han ska vara som bäst till denna starten. De 40 meter han har tillgodo på favoriten kommer att bli svåra att ta. M.T Guti måste räknas här. Han har inte funkat fullt ut i regi Bergh, men hästen är mycket bra när han funkar och stallet är uppåt. Sist med går Shibur Night tycker jag har högt spelvärde i loppet. Hästen är stark och går han felfritt från sitt snäva spår kan han bli svår att nå för tilläggshästarna.

Spelförslag: 1800 rader / 900 sek

1. 3
2. 1,2,3,5,7
3. 1,2,3,4,5,7,10,12
4. 3
5. 2,3,4,6,8, 11,12,13,14,15
6. 10
7. 4,8,9,15