Stefan Widén, oddssättare och tennisexpert hos Expekt, kommenterar i denna intervju tennisåret 2009.

”De fyras gäng” brakar samman med början i Australian Open – dvs Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray och Novak Djokovic.

Roger Federers extrema dominans som tenniskung bröts av Rafael Nadal förra året och nu klappar även Andy Murray och Novak Djokovic på porten till positionen som världsetta.

Årets första av de fyra Grand Slam-turneringarna, Australian Open, börjar på söndagen och Expekt.coms tennisodssättare Stefan Widén tror på heta veckor i Melbourne, liksom på ett hett tennisår i stort.

-”Sällan har tennisen haft fyra så bra spelare samtidigt, vilket borde ge publiken prov på excellent tennis genom hela året”, säger Stefan Widén.

Australian Open, först. Vad talar för respektive emot att Roger Federer vinner?

- Det som talar för Federer är att han vunnit tre av de fem senaste Australian Open-turneringarna och trivs bra med underlag och bollar. Nadal har sin sämre del av säsongen nu och det gynnar indirekt Federer. Vann också senast spelade Grand Slam-turneringen, US Open 2008, mot den just nu bästa tennisspelaren, Andy Murray, vilket kan vara mentalt viktigt om de möts i semi- eller final.

-”Det som talar emot Federer är att han inte vunnit de jämna matcherna under det senaste året i den stil han gjort innan, har dessutom en mindre smickrande inbördes statisitik kontra Nadal (6-12) och Murray (2-5). Men är favorit ihop med Murray till segern enligt mig.”

Vad talar för respektive emot att Rafael Nadal vinner?

-”Det som talar för Nadal är att han är den starkaste spelaren mentalt och ingen spelare ser fram emot att spela en femsetsmatch kontra Rafael Nadal!”

-”Har mycket bra statistik mot de tre största hoten i form av Federer (12-6), Murray (5-1) och Djokovic (10-4). Detta har givet betydelse om Nadal når så långt i turneringen.”

-”Nu ska det dock tilläggas att Nadal aldrig har spelat särskilt bra i starten på ATP-säsongen och har semifinal som bästa resultat i Australian Open. Detta beror till största del på att Rafa har problem med sina knän när han spelar på rebound ace och liknande hard court-underlag. Är inte Nadals fysiska form 100 prcoent så vinner han inte Australian Open i år.”

-”Nadal är ju min personliga favoritspelare så jag hoppas att han når sin peak och tar hem årets första Grand Slam, men objektivt sett så är han min tredjehandsfavorit till segern.”

Vad talar för respektive emot att Andy Murray vinner?

-”Andy Murray är den klart mest intressanta spelaren just nu, en del av mig kan t o m se Murray krossa världstennisen i år, så bra är han. Murray är just nu den bästa tennisspelaren på hardcourt och bevisade detta genom att ta hem segern i Doha där även Federer och Nadal spelade. Spelar en mycket smart tennis, till viss del likt den gamla legenden Miroslav Mecir.”

-”Det finns två ting som talar emot Murray i årets första Grand Slam. Det största hotet är han själv – har han den mentala styrka som krävs för att ta hem sin första Grand Slam-turnering?”

-”Det andra är hans fysik, konditionen är super numera men hans rygg är lite skör och detta kan bli ett problem. Spelar Murray en mycket tight och nervös match kan ryggen spela honom ett spratt. Jag hoppas inte det men det finns ändå någonstans i mina tankar att detta kan ske.”

Vad talar för respektive emot att Novak Djokovic vinner?

-”Novak Djokovic är titelförsvarare då han vann förra året mot J-W Tsonga i finalen.”

-”Djokovic är svår att bedömma i vissa lägen, form, motivation etc. Novak är enligt mig en otroligt bra tennisspelare och i form nästan oslagbar på hardcourt. Det intressanta med Djokovic är att jag personligen anser att han är en smula osäker på sig själv, ständigt snackandes om att han har press på sig då han i år kommer vara favorit i alla matcher, det känns som att han måste intala sig själv att han faktiskt ska vara favorit och sedan känner en inre press att bevisa för omvärlden att han faktiskt är så här bra.”

-”Medan Nadal, Federer och Murray aldrig talar om sådant – de vet att de är så bra. Nu ska det sägas att pressen på Novak är redan mindre då han förlorade oväntat emot Gulbis i första rundan i ATP Brisbane och att Murray startat med perfekt tennis. Jag tror att Novak gillar att vara i den sits han just nu är i, han är inte favoriten nu och det talar för honom. Hittar han sitt självförtroende likt förra året kan han mycket väl vinna i år igen.”

Vilka outsiders är hetast och kan gå långt?

-”Jag håller Juan Martin Del Potro mycket högt och vid 100 procent fysisk form är han mycket svårslagen.”

-”Gael Monfils och J-W Tsonga är två spelare som rör sig fantastiskt och är därigenom är mycket svåra att slå igenom. Båda kommer gå långt med en bra lottning.”

-”Fernando Verdasco och Radek Stepanek visade upp mycket bra tennis i Brisbane, där Stepanek vann just över Verdasco i finalen.”

-”Marin Cilic har toppform och spelar en mycket bra tennis, kan hota vem han än möter.”

Hur går det för svenskarna?

-”Ja du, svensk tennis handlar endast om en spelare och det är Robin Söderling. Jag tror att Robin kommer klättra en del på rankingen i år, kanske topp-10 om han får vara skadefri. Magnus Norman tränar ju numera Robin vilket förhoppningsvis kommer vara positivt, allting handlar ju om att få Robin mer positiv och ha en bättre inställning på banan. Jag tror Norman är optimal för detta då han själv hade en ytterst bra inställning till träning och matchspel.”

-”Robins nackdel är hans rörelseschema och då framförallt i djupled, därav är det viktigt att han slipper möta någon som kan rycka i spelet likt Radek Stepanek gjorde i Brisbane. Få spelare kan spela ut Robin i powertennis och förhoppningsvis får han spela den typen av tennis i två veckor ”down under”.”

-”Jag skulle nog tro att när de flesta toppspelarna tittar igenom lottningen så är Robin en av de spelarna de inte vill möta tidigt!”

Vad tror du om tennisåret i stort – vem kommer att dominera i de stora turneringarna?

-”Tennisen kan se fram emot ett av de bästa åren någonsin, det mesta kommer handla om ”The top four” eller ”De fyras gäng”. Sällan har tennisen haft fyra så bra spelare samtidigt, vilket borde ge publiken prov på excellent tennis genom hela året.”

Har du några intressanta, unga spelare som kan överraska?

-”För allmänheten som inte är så insatt kommer Juan Martin Del Potro visa upp sig en hel del, han är 20 år, från Argentina och med en enorm potential.”

-”Den yngsta spelaren just nu i topp-100 på ATP World Tour ranking är en japan vid namn Kei Nishikori, just nu rankad som nr 61. Är 19 år och fyller 20 så sent som i december i år. Kei har under senare år studerat och spelat tennis i USA där hans tennis utvecklats till en mycket lovande nivå. Kan mycket väl vara med och slåss om en och annan mindre turnering under året.”

-”Det finns ju några väldigt talangfulla spelare, men låt oss nu också komma ihåg att Nadal (22 år), Murray (21 år) och Djokovic (21 år) ju alla är ”unga”. Min poäng är den, att hur lätt är det för någon megatalang att slå sig in i toppen i år eller nästkommande fem åren?”

Vem eller vilka tror du vinner i de fyra Grand Slam-turneringarna 2009?

-”Australian Open: Mycket svårt, men får säga Andy Murray.”

-”French Open: Rafael Nadal.”

-”Wimbledon: Roger Federer.”

-”US Open: Andy Murray eller Novak Djokovic .”

Vem slutar året som världsetta tror du och varför?

-”Det är mycket jämnt mellan de fyra stora, skillnaden ligger i att Nadal är kungen på grus medan ingen av de andra kan dominera något annat underlag lika stort vilket ger en fördel för Nadal.”

Alla odds för Australian Open hittar du här: Australian Open