EU-kommissionen har nu fastslagit att den nya danska lag som gör det möjligt för privata speloperatörer att erhålla dansk spellicens inte utgör olagligt statsstöd och därmed inte strider mot EG-rätten på den punkten.

Det verkar nu alltså som att vi inom kort kommer att få se spellicenser börja delas ut till privata aktörer på den danska spelmarknaden.

Det danska Folketinget antog lagen redan i februari 2010, men den togs till EU-kommissionen eftersom det var oklart om en del av villkoren var att se som olagligt statsstöd eller ej. Nu har EU-kommissionen alltså fastslagit att det inte är fråga om något olagligt statsstöd vilket innebär att nedmonteringen av det statliga spelmonopolet kan sätta igång på riktigt.
Från och med den 1 januari 2012 kan danska staten börja utfärda spellicenser. De företag som erhåller en licens måste betala in 20% av bruttoinkomsterna till staten.

Flera företag har uttalat sig positivt om avregleringen, inklusive Bet24.

”Liberaliseringen av den danska spelmarknaden har varit på gång länge och Bet24 har följt utvecklingen på nära håll för att vara förberedda för marknadens öppnande” säger Thomas Petersen, VD på Bet24 i ett pressmeddelande.