European Poker Tour (EPT) Grand Final €10 000 Main Event i Monaco är nu över och den som krönts till vinnare och belönats med €1 224 000 är Steve O’Dwyer, som lyckats hålla sig kvar allra längst vid ett finalbord fyllt av pokerstorheter.

EPT Grand Final Main Event lockade i år 531 spelare och bäste svensk blev Daniel Carlsson som slutade på en 36:e plats och inkasserade €21 500.

När det blev dags för final stod det klart att det skulle bli ett mycket hårt finalbord. På plats fanns fyra stycken Team PokerStars Pro’s – Daniel Negreanu, Johnny Lodden, Jason Mercier och Jake Cody – plus namnkunniga Steve O’Dwyer, Noah Schwartz, Andrew Pantling och Grant Levy.

Noah Schwartz har bland annat en seger i WPT Jacksonville Bestbet Fall Series $3 500 Main Event på meritlistan, en seger som gav honom $402 972 i prispengar. Andrew Pantling vann EPT Grand Final €5 000 No Limit Hold’em Heads-Up år 2010, och inkasserade året därförinnan €205 200 genom att komma trea i Irish Open €3 200 No Limit Hold’em Main Event. För Grand Levy består största vinsten hittills av den 1 miljon AUD (875 542 USD) som han fick för sin seger i APPT Sydney Big Game Poker Championships i december 2007.

Småstackarna åker ut

Grant Levy anlände till finalbordet av EPT Grand Final Main Event med mins stack av alla, så att han blev förste person att lämna bordet kom inte som någon överraskning. När Levy försvunnit ur turneringen var det Jason Mercier som satt med minsta stacken, och trots en dubbling blev det Mercier som åkte ut till plats sju och belönades med €137 000.

Stormen efter lugnet

Efter att finalbordet gått på tomgång i ungefär en timme slog plötsligt blixten ned och både Jake Cody och Noah Schwartz åkte ut i samma hand. I den ödesdigra handen höjde Codys stallkamrat Daniel Negreanu till 115 000, vilket fick både Schwartz och Cody att gå all-in. (Schwartz med 630 000 och Cody med 860 000.) Negreanu behövde ingen betänketid utan synade omedelbart med par i ess. Cody hade knektar, medan Schwartz satt med kung + tio på hand. Korten på bordet hjälpte varken Cody eller Schwartz så potten gick till Negreanu.

Andrew Pantling leder när fyra spelare återstår

När fyra spelare återstod i turneringen hade ledaren Andrew Pantling god marginal till de övriga tre och den allra minsta stacken tillhörde Johnny Lodden. I en kamp mellan Lodden och Daniel Negreanu blev det dock Negreanu som drog det kortaste strået och fick lämna bordet.

Början på slutet för Negreanus del var en hand där Lodden gick all-in med nior mot Negreanus damer och räddades av en nia på turnen. Den handen puttade ned Negreanu till botten av markerlistan, och hans stack innehöll bara 2 775 000 när han och Lodden åter drabbade samman en kort stund senare. Lodden fick ruter ess + ruter dam på given och höjde till 110 000. Pantlling, som satt med ess + sju, ville också vara med i leken och synade från knappen. I det här läget valde Negreanu att satsa allt på sina pocketfyror och gå all-in. Han blev synad av Lodden som återigen hade tur med bordet och lyckades få till en stege som slog ut Negreanus par.

Aggressivt spel inför heads-up

Kampen mellan O’Dwyer, Pantling och Lodden blev snabb och aggressiv och ingen behöll ledningen särskilt länge. I en avgörande hand fem-bettade sig O’Dwyer all-in med sexor på hand och synades av Lodden som fått dam + tia på given. Korten på bordet gav inte Lodden någon hjälp och potten gick till O’Dwyer, vilket innebar att Loddens stack sjönk ned till en bit under 2 miljoner.

En stund senare blev Lodden av med resten av sin stack, i en hand där O’Dwyer fick ess + tia på given och valde att höja till 150 000. Lodden, som satt med ess + knekt, tre-bettade till 400 000 och efter att ha funderat på saken en stund bestämde sig O’Dwyer för att syna.

Floppen bestod av sju + fyra + tia (blandade kortfärger). Lodden gjorde en satsning på 350 000 och blev synad av O’Dwyer. En spadertrea landade på bordet och Lodden gick all-in med sina 1 450 000. Nu behövde O’Dwyer ingen betänketid utan synade direkt. Rivern visade sig vara en ruterkung och potten vanns av O’Dwyers par i tior.

Avslutande kamp mellan Andrew Pantling och Steve O’Dwyer

När heads-up startade hade Andrew Pantlig ett litet markerövertag, och tackade nej till Steve O’Dwyers förslag om att de skulle dela upp prispotten mellan sig i förväg.

Under inledningen av heads-up skiftade ledningen fram och tillbaka mellan de båda, men när de hade nått fram till matpausen satt O’Dwyer med 9,2 miljoner mot Pantlings 6,7 miljoner och efter matpausen drog O’Dwyer ifrån ytterligare genom att vinna en riktigt stor pott med par i ess mot par i treor.

Så kom vad som skulle bli turneringens allra sista hand. O’Dwyer hade fått tio + åtta (olika kortfärg) på hand och höjde till 240 000 innan floppen. Pantling, som satt med spader kung + spader fem, synade. Floppen gladde båda spelarna – den innehöll två åttor vilket gav O’Dwyer triss men också två spader vilket gav Pantling färgdrag.

En spaderfyra på turnen gav Pantling färg, och han valde att check-höja en satsning på 600 000 till 1 425 000. O’Dwyer tänkte inte kasta sin triss utan gick all-in.

Det verkade som att Pantling skulle vinna potten, men en klöveråtta dök upp på rivern och O’Dwyers triss blev till fyrtal. Trots fullbordad färg fick Pantling därmed nöja sig med en andraplats i EPT säsong nio Grand Final €10 000 Main Event i Monaco.

Resultat från finalen av EPT Grand Final Main Event 2013

1Steve O’DwyerIrland / USA€1 224 000
2Andrew PantlingKanada€842 000
3Johnny LoddenNorge€467 000
4Daniel NegreanuKanada€321 000
5Jake CodyStorbritannien€251 000
6Noah SchwartzUSA€189 000
7Jason MercierUSA€137 000
8Grant LevyAustralien€103 000

Vinn paket till EPT säsong 10 Barcelona €5 300 Main Event för bara €1

Säsong nio av European Poker Tour är nu över och det dröjer till den 26 maj innan PokerStars offentliggör veckoschemat för satelliterna till säsong tio.

Redan nu på onsdag (15 maj) kommer dock PokerStars att köra en särskild kvalturnering till EPT Barcelona. Kvalturneringen har ett inköp på blygsamma €1 och i prispotten ligger två resepaket till EPT Barcelona så det kan vara bra att befinna sig på plats när redan när registreringen öppnar klockan 08:15 ET på onsdag.

Varje resepaket är värt €8 300 och innehåller följande:

  • Inköp till EPT Barcelona Main Event
  • Åtta nätters boende på Hotel Arts i Barcelona
  • Kontanter (som kan användas som respengar / fickpengar)

För att få veta mer, gör ett besök hos PokerStars!