PokerStars European Poker Tour Grand Final är nu över och den som gick segrande ur striden var Nicolas Chouity från Libanon. Chouity blir därmed Libanons andra EPT-vinnare, efter Joseph Mouwad som tog hem segern i London under förra säsongen.   

Att Chouity klarade sig längre än någon av de övriga spelarna vid finalbordet kom inte som någon överraskning, han anlände till bordet med cirka 10 miljoner i marker vilket motsvarade drygt 40 procent av samtliga marker. Han utnyttjade sitt övertag till max och skickade sex av sina totalt sju motståndare från bordet.

Den förste att lämna finalen var Mesbah Guerfi, som inlett finalen på delad andraplats tillsammans med Andrew Chen. Guerfi gav sig in i en strid mot marker ettan Chouity med hjärter ess och hjärter kung på hand mot Chouitys två åttor. Chouity fick triss redan på floppen (klöver åtta, spader tre, spader fyra). Turnen bestod av ruter fyra, och att en kung dök på rivern räckte inte för att rädda Guerfi.

Chouity gick sedan vidare till att slå ut både Roger Hairabedian och Aleh Plauski, vilket ökade hans hög till nästan två tredjedelar av samtliga marker. Den enda spelare som inte slogs ut av Chouity var Andrew Chen, som skickades från bordet av Josef Klinger.

Herve Costa tycktes ha valt en passiv strategi och deltog knappt i några potter alls, men till slut gav han sig in i spelet med ess-nio och förlorade mot Chouitys kung-dam. Nu återstod bara tre spelare: Chouity, Klinger och Dominykas Karmazinas. Karmazinas satt med den minsta högen och satsade den mot Chouity i vad som till en början var en mycket jämn kamp: Karmazinas ess-sju mot Chouitys ess-sex. Dock gjorde en sexa på turnen att Karmazinas tvingades lämna över sina marker till Chouity och nöja sig med en tredjeplacering. Chouity nådde heads-up med ett markerövertag på 4-1.

Redan under första handen av heads-up såg det ut som att turneringen skulle tag slut. Båda spelarna puttade in sina marker till mitten av bordet, men det hela slutade oavgjort. Chouity satt med hjärter dam och hjärter två på hand, Klinger hade spader dam och klöver åtta, och floppen bestod av ruter dam, hjärter knekt och ruter fyra. På turnen kom ruter ess och rivern var hjärter fyra.

Det kom att dröja ytterligare 20 minuter innan den avgörande handen dök upp. Chouity, som satt med par i ess, låg lågt och nöjde sig med att göra en standardhöjning på 350 000. Klinger gick all-in med sex miljoner, varpå Chouity omedelbart synade. Klinger satt med två åttor på hand, och bordet gav honom inte någon hjälp: ruter kung, spader tio, hjärter nio, spader fyra och klöver dam.