Ikväll är det dags för sista kvartsfinalen i det här EM-slutspelet. Semifinalmotståndare till Tyskland ska koras, och det står mellan England och Italien. En ohyggligt intressant match ur många olika perspektiv. Ett Italien-spelande England ställs mot ett - nästan - England-spelande Italien. Här tror jag att det engelska väldisciplinerade försvarsspelet blir avgörande.

Match: England – Italien
Spel: 1 [DNB]
Odds: 2,00
Bolag: Bet365
Insats: 6/10

För bara några månader sedan var England ett landslag i spillror. Den dåvarande förbundskaptenen, Fabio Capello, tycktes fått ordning på laget, men när rasistskandalen med John Terry slog till slutade det med att bara någon månad inför EM-slutspelet var England utan förbundskapten. Det självklara förbundskaptenvalet tycktes vara Harry Redknapp, men så blev det inte. Istället är det Roy Hodgson som leder laget.

Vägen till EM för Englands del var en hyfsat behaglig resa. Man förlorade inte en match och plockade hem 18/24 möjliga poäng. Det är tydligt att Capellos filosofi om ett diciplinerat försvarsspel fortfarande är högt värderat under de engelska taktikgenomgångarna. Nu är det som bekant inte Capello som leder dem, men Roy är en tränare som inte är helt olikt Capello i sättet att tänka fotboll.

Det råder ingen som helst tvekan om att England kommer att vara lite mer avvaktade i kvällens match. Man kommer att vilja sätta en bra grund, ett försvar som inte bjuder på någonting, för att sedan ställa om på skickliga och snabba spelare som Welbeck och Rooney. Som alla av er redan vet gjorde Rooney sin första match i mästerskapet i förra matchen mot Ukraina – det slutade med ett mål.

Ju mer som rapporteras om det engelska landslaget – desto mer stärks min känsla av att det engelska landslaget är i otroligt god harmoni. Visst – bryter man ner spelare vs spelare är det nog Italien som går segrandes ur den striden. Men jag vill påstå att kombinationen otroligt god harmoni och ett bra försvarsspel väger något tyngre i det här fallet.

Väntad engelsk startelva:

Joe Hart – Glen Johnson, John Terry, Joleon Lescott, Ashley Cole – James Milner, Steven Gerrard, Scott Parker, Ashley Young – Wayne Rooney, Danny Welbeck

Italiens vars resa hit till Polen/Ukraina också varit väldigt bekväm. Man lyckades plocka hem 26/30 poäng och det med en imponerande målskillnad på 20 gjorda mål – endast två insläppta. I gruppspelet plockade man fem poäng. Två kryss mot Kroatien och Spanien för att i den sista matchen mot Irland plocka en livsviktig 2-0-seger.

Det går inte att komma ifrån att väldigt många fortfarande förknippar Italien med att vara ett lag som försvarar sig till sina segrar. Men nuförtiden är det verkligen inte på det viset. Med Prandelli som förbundskapten är man ett mer risktagande lag än vad England är.

Italiens väntade elva:

Buffon – Abate, Bonucci, Barzagli, Balzaretti – Marchisio, Pirlo, De Rossi – Thiago Motta – Balotelli, Cassano

Jag tror att England kommer att dra sig tillbaka och lämna över spelinitiativet till Italien, som kommer att ha svårt att ta sig förbi den engelska köttmuren, som med Rooney, Young och Welbeck kontrar in en stabil 2-0-seger. Därav spelar jag:

England att vinna [DNB] @ 2,00 – 6/10
Italien att ha mer än 52 % bollinnehav – 6/10
Welbeck att göra första målet  & England vinner – 1/10