Landslagsvecka innebär att man har en del tid över till att skriva annat än spelförslag, så vi gör det nu. En summering av Premier League-säsongen hittills och ett par korta rader om helgens UFC-gala.

De 16 senaste spelen hämtade från Premier League, till medeloddset 1,90, har inneburit 11 vinster, 3 förluster samt insatsen åter vid 2 tillfällen. Ett resultat att vara nöjd över inför landslagsuppehållet, även om jag kan tycka att den kommer något olägligt, där vi får ladda batterierna inför nästa helg istället.

Vi är nu dryga femtedelen in i en säsong som redan har varit relativt händelserik. I och med att Manchester City har stagnerat en aning så har inget lag lyckats dra ifrån i toppen ännu, Crystal Palace och Leicester sitter inne på topp-5, Chelsea snittar en poäng per match och två lag kommer återvända från landslagsveckan med nya managers.

-

Säsongen 13/14 hade Sunderland tagit en ynka poäng från sina 9 inledande matcher. I fjol kom den första segern i omgång 7. I år har man, efter 8 ligamatcher, ännu inte inkasserat någon fullpoängare. Sunderland verkar följa upp ett återkommande mönster. En frälsare på managerposten avslutar säsongen magnifikt, man inleder den efterföljande säsongen riktigt knackigt för att sedan byta manager och stå för en obegripligt stark slutforcering där man plockar livsviktiga poäng från ruskigt svåra matcher. Dick Advocaat valde att avgå självmant och jag börjar nog tro att ett ”Black Cats” alltjämt utan någon tydlig spelidé, även om den inledande halvtimmen mot West Ham var sensationellt bra om man ser till att man lyckades göra nästintill allt som man misslyckades med i samtliga av de inledande omgångarna, inte kommer säkra det där kontraktet den här gången. Man kan dock trösta sig med att ärkerivalen i nordöst, dvs Newcastle, också går riktigt dåligt för dagen.

David Moyes har fått en trög start i Baskien där hans Real Sociedad inte har fått någon strålande inledning på säsongen. Jag skulle tippa på att han kan vara huvudspåret för jobbet.

Brendan Rodgers fick nästan 3,5 säsonger på sig innan han fick tacka för sig, vilket innebär att även Liverpool är på jakt efter en ny manager. Man har inte varit i närheten av att träffa topparna man hade under den inledande halvan av 2014 där ”The Reds” var nära en sensationell ligatitel, som även hade varit deras första under Premier League-eran. Jag skulle nog utgå från att ledningen bestämde sig relativt tidigt för en poäng borta mot Everton, efter en seger, i ett lokalderby var inget svagt resultat.

Rodgers utvecklade ett spelsätt som i första hand var perfekt för anfallskonstellationen med Luis Suarez, Daniel Sturridge och Raheem Sterling, något som bidrog till att man sparkade in 101 mål under en ligasäsong – det att jämföra med snittet på ett mål per match så här långt. Man har misslyckats kapitalt på transfermarknaden sedan dess där stora summor har satsats utan att någon har lyckats nämnvärt individuellt. Samtidigt noterbart att den karismatiske nordirländaren fick inleda den här säsongen utan samtliga av sina poängmaskiner. Suarez var av yppersta världsklass, hade lämnat för Barcelona sedan tidigare och var omöjlig att ersätta. Sturridge har varit skadad och inte spelat kontinuerligt över stora perioder. Sterling var inte mycket mer än en länk som kunde komplettera den duon på ett vägvinnande sätt men ingen som kunde leda en anfallslinje på egen hand. Bidragande till att han inte var märkvärdig i fjol men att han med samma egenskaper, på sikt, kommer lyckas i ett City som har ett antal kvalitetsspelare framåt.

Spännande att se vem som tar över huvudansvaret hos Merseyside-laget i rött. Något säger mig att det inte kommer bli Klopp då han istället kan komma att välja att stanna i Tyskland för att ta över ett mer eftertraktat jobb i sommar. Även spännande att se var Brendan Rodgers inleder sitt nästa projekt.

-

De regerande ligamästarna Chelsea har tagit 8 poäng på 8 matcher. Man har redan hunnit släppa in 17 mål, vilket är mer än hälften av det man släppte in under hela fjolåret. Man har förlorat hemma mot Crystal Palace och Southampton samt misslyckats med att besegra Newcastle. Om José Mourinho hade haft något mindre karaktär, och en aningen tunnare meritlista, så misstänker jag att han hade träffat Advocaat och Rodgers på arbetsförmedlingen.

-

Inför den senaste omgången hade fjolårets topp-3 i skytteligan, dvs Sergio Aguero, Diego Costa och Harry Kane, endast lyckats skrapa ihop ett mål vardera. Aguero ser ut att vara den som har vaknat först och styrde upp 5 mål inom loppet av 20 minuter i helgens möte med Newcastle. En match där Newcastle var en boll upp och nära att dryga ut den ledningen ytterligare innan Manchester City lyckades kvittera strax innan pausvilan för att sedan vinna den andra halvleken med 5-0. Den här sporten kan vara märklig ibland. I övrigt, jag tror att Kevin de Bruyne kan visa sig vara värd varenda pund (även om pengarna i fotbollen har blivit vansinniga) som spenderades på honom. Vilken fantastisk poängspelare och jag tror faktiskt att han kan skina ännu mer när han får spela i rollen som tia de gångerna David Silva saknas.

På tal om Newcastle. Tillsammans med tidigare nämnda Sunderland så måste man nog ses som en seriös kandidat till en av nedflyttningsplatserna? Tråkigt nu när Middlesbrough ser ut att kunna ta steget tillbaka. Hade bäddat för ett antal intressanta tillställningar uppe i norr.

-

Arsenal lyckades följa upp en hemmaförlust mot grekiska Olympiakos med att köra över Manchester United. Jag vet inte.

-

Alexander Gustafsson fick, märkligt nog, en ny titelchans trots att han kom från en förlust. Men med tanke på vilken batalj det blev, och hur pass jämnt det var, så blev det ganska lyckat ändå även om vi svenskar kunde önska oss en annan utgång. ”The Mauler” föll igen, men han gjorde det med flaggan i topp. Även om jag alltjämt lyfter fram den minnesvärda insatsen mot Jon Jones, med hans status, aningen högre så var även det här en väldigt tuff uppgift på förhand mot en Daniel Cormier med meriter på olympisk nivå som brottare. Förlust via ett delat domslut där den första och sista ronden blev avgörande tills Cormiers fördel.

På samma gala var det här en magisk debut. 57 sekunder tog det. Än mer skrämmande att han inte är mer än 19 år ung. Jag behöver antagligen inte nämna att det ska bli överdrivet intressant att följa honom i framtiden, men jag gör det ändå: Det ska bli överdrivet intressant att följa ”Super” Sage Northcutt i framtiden.

-

Liechtenstein away på fredag. Det kan omöjligt gå åt helvete, typ. Det är trots allt inte Österrike, eller något i närheten av det.


Tack för den här gången, vi hörs snart igen.
Kontakt: PuyolSpelaspel @ Twitter

/Puyol