Väldigt spännande matcher väntas under helgen när det ska avgöras vilka lag som kniper gruppernas enda avancemangsplats. Endast Helsingborg som kan slappna av, övriga grupper är det fullt levandes i och här blir det en redogörelse för de matcherna där det ska avgöras.

Det har varit två värdiga första omgångar i Svenska Cupen. Storlagen har tagit turneringen på allra största allvar och vi har bjudits på genomgående bra bataljer. Jag tycker dessutom att några intressanta besked inför den svenska tävlingssäsongen har kommit genom dessa matcher. Exempelvis har vi Sirius som vi visste var en ovanligt bra nykomling, men i de två matcher man har spelat när man besegrat både Djurgården och Halmstad, har man visat att man borde vara ett lag för övre halvan i Superettan. I den sista matchen mot Assyriska behöver man endast en poäng för att gå vidare. Vi har sex avgörande matcher och börjar med den nere i Skåne.

Malmö FF – Hammarby

Kommer att bli en häftig inramning på Malmö Stadion på lördagseftermiddagen. Det väntas dyka upp ungefär 1000-15000 bortasupportrar. Möjligen kan Hammarbys publikrekord från matchen mot Ängelholm spricka redan här? Det skall inte vara några som helst problem för Malmö att göra vad som krävs ute på planen, och avancera vidare. Hemmalaget klarar sig på en vinst eller ett oavgjort resultat. Bajen ska vara stolta om man lyckas undvika en förlust här.
Malmö FF avancerar till kvartsfinal!
Finns även ett speltips för denna match. 

IFK Göteborg – GIF Sundsvall 

Trots den fina 10-0-segern samt ytterligare en seger dessförinnan, då med 2-0 mot Värnamo är Göteborg inte säkra på avancemang ännu. Samma förutsättningar här som i ovanstående tillställning. Sundsvall har inte imponerat såhär långt och ska inte ha någon som helst chans att ta tre poäng här. Hemmalaget tar sig vidare utan några bekymmer.
IFK Göteborg avancerar till kvartsfinal!

IF Elfsborg – Östers IF

Elfsborg har visat upp bra tendenser såhär långt när man besegrat Östersund och Rynninge. Det är visserligen svagt motstånd, men målskillnaden 8-0 är stabilt. Även här samma förutsättningar eftersom det skiljer två poäng mellan lagen, så Östers enda möjlighet är en seger. Växjölaget har haft det under vintern då man tappat många duktiga namn, och har nog en tuff säsong att vänta. Det vore en sensation om man besegrade Elfsborg här.
IF Elfsborg avancerar till kvartsfinal!


Friends Arena är den fortsatta spelplatsen för turneringens final. 

Åtvidabergs FF – IF Brommapojkarna 

Här har vi en riktigt intressant tillställning, framförallt med tanke på detta speltips. Förutsättningarna är nästan helt jämna då man har samma antal poäng och båda har +4 i målskillnad, men Åtvidaberg har fler antal gjorda mål. Det betyder att dessvärre för speltipset måste Brommapojkarna ta tre poäng. Vid oavgjort resultat blir det hemmalaget som tar sig vidare på fler antal gjorda mål. Jag får ändå fortsätta tro på att det blir BP löser en seger och avancerar vidare.
IF Brommapojkarna avancerar till kvartsfinal!

IFK Norrköping – Gefle IF

Utan några som helst tvivel är detta den mest intressanta gruppen eftersom dessa två lag har möjligheten att ta sig vidare, men även GAIS som just nu befinner sig högst upp i tabellen, och ställs mot Athletic United. Alla tre lag har alltså chans på kvartsfinal. Inte imponerad över den trupp Gefle befogar över för tillfället, tror att Norrköping tar en seger i den matchen. Vidare borde GAIS utan några bekymmer besegra Athletic United, vilket gör att vi får en skräll i Grupp 7.
GAIS avancerar till kvartsfinal!

BK Häcken – Mjällby AIF

Den sista gruppen är den enda där vi hittar två lag som har gått rent såhär långt. Häcken har dock en betydligt bättre målskillnaden att redovisa. Dessutom har man fördelen att spela den här matchen i Göteborg, så ska det inte vara några problem för Peter Gerhardsson och hans manskap att ordna fram en plats i kvartsfinalen här.
BK Häcken avancerar till kvartsfinal!

                                                                                                                          

Enligt min prognos blir det alltså Helsingborg, Sirius, Malmö, Göteborg, Elfsborg, Brommapojkarna, GAIS och Häcken som är de lag som gör upp om titeln. Framförallt kul om vi skulle få se två lag från Superettan i slutspelet. Kvartsfinalen lottas 08:45 på måndag, och de spelas under nästa helg.

/Mikel