Till helgen är det spelledigt i la liga och istället får klubbarna lägga fokus på Copa del Rey, nu när turneringen drar igång på allvar. Förvisso har man spelat matcher i den spanska cupen under en längre period, men det är först nu som lagen från den högsta ligan blandar sig i leken.

Copa del Rey (Kungens Cup) grundades 1903 men redan året innan så spelade man en liknande cup, dock under ett annat namn. På den tiden var det bara fem lag med i turneringen och man kan säga att turneringen utvecklats lite under årens gång. Numer är det 83 lag med i turneringen där till och med lag från fjärdedivision får en chans att mäta sig med topplagen ur la liga. Flest titlar i turneringen har Barcelona samlat ihop med sina 26 finalsegrar, tätt följt av Athletic Bilbao som har 23 titlar. Men det är faktiskt Real Madrid som varit i flest finaler sedan turneringen grundades, men väl där har man bara vunnit 18 av 38 matcher. Marängerna fick även se sig besegrade i förra säsongens turnering då ärkerivalen Atlético Madrid kunde vinna med 2-1 på Santiago Bernabéu.

FBL-ESP-CUP-REALMADRID-ATLETICOMADRID

För storklubbarna så betyder inte spanska cupen särskilt mycket i det här skedet av turneringen, det är först längre fram i turneringen man börjar satsa, om man fortfarande är kvar då vill säga. Men för de mindre klubbarna i lägre divisioner så betyder turneringen oerhört mycket, framförallt för den ekonomiska biten. Att få möta ett storlag på hemmagräs innebär oftast fullsatta läktare och en välbehövlig slant in till klubbkassan. Vinstlotten den här gången har Cartagena, Sant Andreu och Olimpic de Xativa dragit då respektive motståndare heter Barcelona, Atlético och Real Madrid. Givetvis kommer man inte ha någon som helst chans över två möten, men att ha möjligheten att rubba ett storlag inför sina egna fans gör att man oftast spelar på toppen av sin förmåga.


Kikar vi till lite speltips så kan man fynda rejält i Copa del Rey om man läser på lite inför matcherna. Allt som oftast så väljer lagen från la liga att skicka ett b-lag till bortamatcherna, för att sedan kunna avgöra på hemmagräs med lite mer namnkunnigt lag. Jag kommer studera rapporter inför helgens alla matcher och ni kan nog förvänta er en hel del rekar som kommer ut på sidan. Vi har även matcher från segundan i veckan där jag troligtvis kommer droppa några rekar om jag hittar något spelvärt.

Till sist vill jag även påminna er om att följa mig på twitter om ni inte redan gör detta. Jag konsumerar kopiösa mängder spansk fotboll och det blir en del livespel som läggs ut där. Ni hittar mig under namnet @enklapengar

/e@sy