7 card stud videopoker bygger på den välkända pokervarianten sjukorts stötpoker som har en lång och färgstark historia.

De äldsta beläggen för att folk har spelat sjukorts stötpoker kommer från inbördeskriget i USA där olika sorters stötpoker, inklusive sjukorts stötpoker, var ett populärt tidsfördriv bland soldaterna och på så sätt spreds till olika delar av USA. Redan år 1864 inkluderades femkorts stötpoker i standardverket ”The American Hoyle, or, Gentleman’s hand-book of games”, men det kom att dröja ända tills det tidiga 1900-talet innan sjukortsvarianten togs med.

Under 1900-talet blev sjukorts stötpoker enormt populärt både i USA och i andra delar av världen, och det var egentligen inte förrän Texas Hold’em slog igenom på bred front kring sekelskiftet som sjukorts stötpoker petades ned från tronen.

Att spela 7 Card Stud som videopoker

Att spela sjukorts stötpoker (7 card stud) på en videopoker maskin skiljer sig väsentligt från att spela mot riktiga människor. En av de största skillnaderna är att det inte finns några motståndare att ta hänsyn till. Detta innebär att pskykologisk krigsföring, till exempel i form av bluffar och höga satsningar, inte går att tillämpa.

De flesta videopokermaskiner använder sig av en vanlig kortlek med 52 kort + en joker som kan ersätta vilket annat kort som helst för att hjälpa dig bilda en bra pokerhand. Hur korten delas ut och vilka händer som är tillräckligt bra för att ge betalt (och hur mycket man får för dem) varierar från maskin till maskin, så det är viktigt att granska utbetalningstabellen innan man sätter igång och anpassa sin strategi därefter.

På de flesta videopokermaskiner som erbjuder sjukorts stötpoker kan man ställa in myntvärde och sedan satsa minst 1 och max 5 mynt. Din initiala satsning påverkar hur du kan satsa under kommande satsningsrundor.

När du har gjort din första satsning får du sju stycken kort. Två är öppna så att du kan se deras framsida, medan fem ligger med baksidan upp. Efter att ha granskat dina kort är det dags för dig att fatta beslut om nästa satsningsrunda. Du kan antingen lägga dig, och då är handen över, eller så satsar du på nytt och får vända på ett av de fem dolda korten se dess framsida. För varje kort du vill vända upp måste du göra en ny satsning. Om dina kort bildar en vinnande kombination får du betalt, annars har du förlorat dina insatser.

De flesta (men inte alla) 7 Card Stud videopoker varianter ger betalt för triss och uppåt, vilket innebär att det är dessa händer som ger betalt:

Handnamn Kort
Royal Straight Flush Ess, Kung, Dam, Knekt och Tio av samma kortfärg (dvs hjärter, spader, ruter eller klöver)
Femtal Fyra kort av samma valör (t ex fyra stycken damer) plus en joker.
Straight Flush En hand bestående av fem kort i nummerordning som dessutom är av samma kortfärg, men som inte är en Royal Straight Flush. Till exempel spader 8-9-10-knekt-dam.
Fyrtal En hand bestående av fyra kort av samma valör (t ex fyra stycken damer)
Kåk En hand bestående av tre kort av en valör och två kort av en annan valör (t ex tre ess och två femmor)
Färg Fem kort av samma kortfärg (t ex fem ruter)
Stege Fem kort i följd (t ex trea, fyra, femma, sexa och sjua)
Triss Tre kort av samma valör (t ex tre femmor)

Det är alltid viktigt att granska utbetalningsschemat för den specifika maskin du vill spela videopoker på, eftersom olika maskiner kan ha olika utbetalningsscheman trots att de alla erbjuder sjukorts stötpoker. Här nedan finner du ett exempel på ett vanligt förekommande utbetalningsschema för sjukorts stötpoker videopoker.

Utbetalningsschema för 7 stud poker

Hand 1 mynt 2 mynt 3 mynt 4 mynt 5 mynt
Royal Straight Flush 100 200 300 400 500
Femtal 75 150 225 300 375
Straight Flush 50 100 150 200 250
Fyrtal 10 20 30 40 50
Kåk 5 10 15 20 25
Färg 3 6 9 12 15
Stege 2 4 6 8 10
Triss 1 2 3 4 5