Jag låter inte er vänta den här måndagen. Ännu en helg ska summeras när ytterligare en omgång med Premier League-fotboll har passerat.

Formtoppen, där vi kunde sopa rent över en helg, känns något längre bort just nu där 2 av 5 gav oss ett litet minus den här gången. Fördelningen av insatserna bidrog till att det inte sved lika mycket och med facit i hand skulle man ha stannat på det som serverades först där matcherna West Ham-Manchester City (West Ham mål innan matchminut 70) samt Arsenal-Chelsea (över 4,5 kort) fångade upp mitt intresse tidigt. Enner Valencia gav Hammers ledningen redan inom loppet av en minut samtidigt som Per Mertesackers målchansutvisning strax efter kvarten spelad bidrog till att det inte kunde bli en match där det snålades med kortleken.

Däremot så blev West Midlands-derbyt mellan West Brom och Aston Villa en lugn och städad tillställning samtidigt som Newcastle misslyckades med att poäng borta mot Watford. Sådant man får ta. Överspelet (över 2 mål asian) mellan Manchester United och Southampton får dock ses som en extrem felvärdering – speciellt (vilket även nämndes i texten) då jag även låg nära en halvgardering på gästerna när jag gillade deras möjligheter till att göra mål. Förhoppningsvis är jag inte ute och seglar lika brutalt nästa gång jag står inför liknande alternativ.

*

…för det där mötet på Old Trafford skulle egentligen inte landa på något mer än 0-0. Matchen innehöll totalt 15 avslut mot mål där det ändå får ses som ganska anmärkningsvärt att United, via ett långskott från Daley Blind, inte hade mer än ett skott på mål. ”Theatre of dreams” (drömmarnas teater) är inte vad den var förr i tiden där United är långt ifrån att vara den maktfaktorn som man var under Sir Alex Fergusons tid. Manchester United har endast lyckats vinna 2 av sina 10 senaste ligamatcher, och då ska det ändå poängteras att bortasegern över Liverpool under föregående helg var något av en ”smash and grab”, och om man går på prestationerna i sin helhet ända sedan säsongsstarten så ska Manchester-laget i rött vara extremt tacksamt över att man alltjämt har topp-4 inom räckhåll. Att positionen, ur det avseendet, kunde ha varit en betydligt mer utsatt sådan ser jag som den enda rimliga anledningen till att Louis van Gaal alltjämt sitter kvar på sin post.

United har från december och framåt släppt in mer än ett mål mot Bournemouth, Norwich, Stoke och Newcastle. Att man knappt gav upp några möjligheter mot ett förhållandevis giftigt Southampton får ses som positivt, men man ger inte sig själva chansen att etablera någonting framåt. Det var stundtals direkt irriterande att se hur pass sällan uppspelspunkten kunde sätta tillbaka bollen på någon som kunde starta upp ett nytt anfall. ”Saints” kunde, och det extremt enkelt, manövrera ut motståndet på den egna planhalvan innan nyförvärvet och inhopparen Charlie Austin kunde trycka in det matchvinnande målet.

Charlie Austin satt på ett utgående kontrakt och var som bekant briljant under fjolåret, och det var hans skytte som länge höll QPR:s drömmar om fortsatt Premier League-spel vid liv. Jag blev dock något förvånad över att det var just Southampton, med Graziano Pelle och Shane Long i laget, som snappade upp honom där exempelvis Crystal Palace, utan några vettiga strikers, hade chansen att plocka en beprövad målgörare väldigt, väldigt billigt.

*

Aston Villa tog en poäng till i West Midlands-derbyt, men den räckte inte alltför långt då man alltjämt har 10 upp till säker mark. Noterbart att det var West Bromwichs andra ligamatch i följd utan något skott på mål, vilket får ses som en hyfsad bedrift i sig. För att återgå till Crystal Palace, Tony Pulis har en del tyngd och fysik till sitt förfogande, men saknar de kvicka fötterna för att kunna etablera ett vägvinnande omställningsspel – vilket han gjorde galant med ett då krisande Palace. Ur det avseendet, James McLean sitter dessvärre (för Albions del) inte inne på samma kvaliteter som Yannick Bolasie och Craig Gardner är ingen speedkula, för att uttrycka det aningen milt.

*

Chelsea lyckades, i vanlig ordning, besegra ett Arsenal som tappade sin serieledning och Diego Costa lyckades återigen få en mittback hos motståndarlaget utvisad. 6 av de 28 poängen, vilket är en femtedel, som det regerande mästarlaget har hämtat in under den här säsongen har plockats mot London-rivalen Gunners.

*

Lördagens match på Carrow Road mellan Norwich och Liverpool slutade 4-5. Försvarsspelet var långt ifrån förstklassigt, men underhållningsvärdet var det inget fel på. Liverpool tar sig an Stoke under tisdagskvällen där finalbiljetterna till ligacupen ska kvitteras ut. Ett spel till matchen hittar ni här.

*

Utöver de mer självklara alternativen, med Chelseas tabellplacering och Manchester United trötta och håglösa anfallsspel, så har Everton vuxit ut till en rejäl besvikelse. Speciellt om man väger in parametrar med utpräglade topplag som sviktar samtidigt som de mindre klubbarna har tagit plats. Everton har, i det här skedet, fått en fantastiskt chans att etablera sig i tabellens toppskikt och jag anser att man ska ha passerat utvecklingsfasen med tillräcklig marginal för att vara 13 poäng ifrån en Champions League-plats. Man har en av ligans toppskyttar, två av ligans främsta kreatörer bakom och en av världens mest lovande mittbackar. En 12:e plats är inte bra nog för Roberto Martinez och hans manskap.

*

Premier League-fotbollen tar ett kortare uppehåll över helgen pga FA-cupen, men tuggar igång på nytt under den efterföljande veckan med kvällsmatcher. Därmed större tid och fokus till en UFC-gala där en för oss svenskar bekante Anthony ”Rumble” Johnson är inblandad i huvudmatchen. Vi siktar på att pricka in ett spel eller två.


Hoppas att ni får en bra vecka. Ni kan även följa mina synpunkter och kontakta mig via Twitter @ PuyolSpelaspel.

/Puyol