Måndag och ytterligare en Premier League-omgång har avslutats – vilket inte kan betyda mycket mer än sak: Summeringsdags.

Efter en inte alltför actionladdad helg som följde landslagsuppehållet, där Zlatan Ibrahimovic som bekant satte hela Danmark i pension, så slog vi på desto större under den senaste helgen. Fem spel skickades in inför den 14:e Premier League-omgången. Vinster på överspelet på Etihad Stadium i Manchester, Everton att sparka in minst två mål samt halvgarderingen på West Bromwich. Insatsen tillbaka på Tottenham, som spelade oavgjort i London-derbyt mot Chelsea, samt förlust på överspelet på Anfield där mötet mellan Liverpool och Swansea stannade på ett mål. Väldigt nöjd med resultaten och blickar redan nu fram emot tre spel till den kommande lördagen där jag redan nu vill lyfta fram det som komma skall på Emirates Stadium där Arsenal ska ta emot Sunderland.

En kortare summering från helgens omgång är på sin plats denna måndag.

*

Jag står fast vid att Manchester City kommer stå som mästare trots att man inte har presterat som ett mästarlag på slutet. Dels tack vare den egna maxkapaciteten samt att övriga potentiella utmanare, vilket har nämnts tidigare, inte har det som krävs över 38 omgångar. Det blev en väldigt bra helg senast då man var det enda laget bland topp-5 som lyckades plocka en fullpoängare. Tillsammans med Liverpool och Crystal Palace var man faktiskt de enda lagen från den övre halvan av tabellen som lyckades vinna överhuvudtaget.

Tottenham var ett av lagen från toppskiktet som stannade på en poäng. Samtidigt väldigt viktigt att man inte gav bort någon form av momentum till Chelsea, som ändå är det laget som man i slutändan antagligen kommer ha plockat en Champions League-plats ifrån. Spurs har alltjämt inte förlorat sedan ligapremiären och managern Mauricio Pochettino har nu börjat nämnas som en potentiell, framtida engelsk förbundskapten. I första hand för sin förmåga att plocka fram unga och talangfulla engelska spelare, samt även ge dem förtroendet full ut. En skaplig komplimang för argentinaren och hans arbete i den liljevita delen av London.

*

Den avslutande kvarten mellan Bournemouth och Everton var spektakulär, bland mycket annat som man kunde ha beskrivit den som. ”Cherries” fortsätter att ”agera mjukt” kring det egna straffområdet, vilket var en relativt sund beskrivning även det, av Erik Niva i Viasat-studion. Everton ska vara bättre än att släppa in tre mål, speciellt när man har klarat av att hålla nollan intakt i 80 minuter. Jag misstänker att jag hade fått ett hyfsat frispel om den raka bortasegern hade fått förtroendet före överspelet.

Bournemouth kan sakna uppemot 10 utespelare, utöver målvaktsparet med Boruc och Federici, till bortamötet med Chelsea till den kommande lördagen. Jag utgår från att det inte blir någon ny poäng på Stamford Bridge.

*

På tal om skador, det är återigen ett återkommande tema för Arsenal. Alexis Sanchez kommer missa mötet med Sunderland och Olympiakos, en match Gunners måste vinna med minst två måls marginal borta i Piraeus. Laurent Koscielny och Santi Cazorla kommer vara osäkra till spel den kommande helgen. Arsene Wenger och hans numera något tunna manskap kommer att testas rejält de närmsta veckorna, och det lovar inte alltför gott när man redan har gått på tomgång i ett par matcher på slutet. Så även oroväckande när knappa tredjedelen av säsongen är färdigspelad där man kan tycka att det här är en problematik som borde ha fått ordning på.

*

Om man utgår från att det kommer krävas en ny förlust för att spekulationerna kring José Mourinhos status kommer att återuppstå så får Garry Monk och Steve McClaren dela på den heta stolen tills vidare. Swansea har endast lyckats vinna en av sina 10 senaste matcher nu där poängskörden har stannat på 6 under den här perioden samtidigt som Newcastle har spelat 1-8 mot Leicester och Crystal Palace. Än mer förnedrande att Palace leds av Alan PardewNewcastles i särklass mest framgångsrika, men inte alltför omtyckta, manager de senaste åren. För den som minns blev man även extremt utspelat, trots vinst, i bortamötet med Bournemouth innan dess.

*

Aston Villa kommer att spela i Championship nästa säsong. Remi Garde är alltjämt väldigt ny på jobbet och befinner sig inte i samma riskzon ännu att jämföra med några av sina kollegor, det gör däremot hans arbetsgivare som lever på lånad tid. Man vann som bekant premiären, men har sedan dess tagit två poäng på 14 matcher. Faktum är den att Villa har haft ett förhållandevis behagligt spelschema, i synnerhet på hemmaplan, men över möten med exempelvis Watford, Swansea, Stoke, West Bromwich och Sunderland så har man inte lyckats nypa mer än en pinne.

Nog för att Leicester också befann sig i en hopplös position kring julen i fjol där man parkerade sist i tabellen, för att ha varit inblandat i en seriefinal så sent som i helgen, men även i deras sämsta stunder under den perioden så framstod man inte som lika håglöst och oinspirerat i sina prestationer.

*

Jamie Vardy har nu målat i 11 raka Premier League-matcher. Atmosfären på King Power Stadium vibrerade genom TV-skärmen när rekordet spikades under inledningen av mötet med Manchester United. En fantastisk prestation. En mindre fantastisk prestation av managern i bortalaget, Louis van Gaal, som hävdade att hans gäng dominerade matchen i 90 minuter. Kanske på en annan planet.

*

Inom loppet av sju dagar besegrades Real Madrid, Roma och Real Sociedad med målskillnaden 14-1. En hyfsad vecka för Barcelona där katalanerna med väldigt stor sannolikhet kommer se en av sina spelare prisas kort efter årsskiftet.

De tre nominerade till Ballon d’Or 2015, priset till Europas (läs världens) bästa fotbollsspelare, är Lionel Messi (Barcelona/Argentina) och Neymar (Barcelona/Brasilien) samt Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugal). Jag utgår från att Messi kommer stå som segrare med sin femte guldboll samtidigt som Neymar, och inte portugisen, blir tvåa – något annat skulle förvåna mig extremt mycket.

*

Någon som har sett intervjun som journalisten Ariel Helwani gjorde med Jon Jones? Ganska fascinerande, kanske även någorlunda inspirerande på sitt sätt.


Ni kan även följa mina synpunkter och kontakta mig via Twitter @ PuyolSpelaspel.

/Puyol