Två veckor senare och tisdag, ett nytt inlägg med en kortare summering på det som har varit och det som komma skall. I vanlig ordning, huvudfokus: Premier League. Kör.

Swansea och West Ham spelades tidigt inför omgång 10 och var vinnande bidrag den senaste lördagen. Det såg även överdrivet bra ut med kortspelen i Tyne Wear-derbyt på söndagen där en tvivelaktig målchansutvisning bidrog till att vi inte behövde mer än två kort till den andra halvleken, en andra halvlek som blev till ett fiasko med en lugn och sansad avslutning. Med en födelsedagshelg bakom sig blev det spelledigt senast, men tanken är att vi ska kliva på tåget igen nu till helgen. Potentiella spel från fem matcher i den kommande Premier League-omgången där det återstår att se hur det ska plockas och väljas.

*

Kortare summeringar från Premier League sedan det förra inlägget:

- Så här skrev jag om Aston Villa senast och deras förlustmatch hemma mot Swansea blev Tim Sherwoods sista på managerposten. Remi Garde debuterade under måndagen i ytterligare ett nederlag för ”The Villans” borta mot Tottenham. Birmingham-gänget har nu tagit en ynka poäng från sina tio senaste ligamatcher.

- Sunderland följde upp segern, vilket blev säsongens första, i slaget om Tyne Side med att släppa in sex mål borta mot Everton. Alltjämt, rent individuellt ser det svagt ut både i backlinjen och på målvaktsposten, något ett managerskifte kanske inte kan hjälpa nämnvärt. Misstänker att ”Big” Sam Allardyce kommer plocka in någon gammal adept till januari-fönstret.

- Med betydande långtidsskador hos Bournemouth, där kraven på fjolårets Championship-mästare kunde ha varit större vid ett bättre truppläge, så anser jag att det borde stå klart att är tre lag från plats 16 till 20 i tabellen som kommer flyttas ner när vi väl har spelat över 38 omgångar.

- Chelsea är närmast ovanför dessa fem lag i tabellen. Läs det en gång till.

- Jamie Vardy har målat i åtta matcher i följd och Leicester, som alltjämt är med i toppskiktet, snittar två poäng per match. Fortfarande, rent ut sagt, jävligt anmärkningsvärda siffror. Även det kan ni läsa en gång till.

- John Stones, 21, är en briljant mittback redan nu. Hans spelförståelse, placeringsförmåga och lugn med bollen gör honom till väldigt sevärd, om nu en spelare på den positionen kan vara det. Jag utgår från att Everton kommer vilja få betalt och med den potentialen, där jag menar på att absolut världsklass kan ligga relativt nära, kommer man få enorma svårigheter till att behålla honom i mer än någon säsong till.

- Någon som minns Arsenals extremt trötta hemmapremiär mot West Ham? Nu uppe i fem raka vinster med målskillnaden 16-3 och delad serieledning. Däremellan har man även hunnit med att besegra Bayern Munchen, samt förlorat mot Olympiakos och Sheffield Wednesday. Bidragande till att ”Gunners” har svartlistats. Tills vidare.

*

Liverpool besegrade Chelsea Stamford Bridge där siffrorna landade på 3-1 till det gästande laget. Det blev den karismatiske Jurgen Klopps första fullpoängare sedan han tog över managerposten, något som satte ytterligare frågetecken och tryck på samma position hos kollegan hos motståndet, José Mourinho. De regerande mästarna har som bekant öppnat riktigt tamt med endast elva inspelade poäng på lika många matcher och man är inte bättre än trea i sin Champions League-grupp inför onsdagskvällen. Journalisten Miguel Delaney twittrade om en självömkande och nedstämd Mourinho i dagens presskonferens, så till den grad att han aldrig har sett portugisen uppträda på ett liknande sätt tidigare.

Tre situationer var väldigt talande för Chelseas prestation mot Liverpool och hur man fungerar, eller inte fungerar, för tillfället. Den första, Eden Hazard blev utbytt efter en timme. Det andra, Oscars lobbförsök några meter utanför mittcirkeln, som inte var alltför nära att gå hem, var nog hemmalagets enda riktigt vassa målchans efter det tidiga ledningsmålet. Det tredje, det sättet som Christian Benteke lyckades sänka kassen som även blev spiken i kista.

Chelsea är antingen fantasilöst framåt eller inte noggrant nog, att jämföra med vilken nivå på disciplinen ett Mourinho-lag kan sätta, i defensiven där ett flertal nyckelspelare har underpresterat. I fjol var Eden Hazard ligans mest framstående spelare och att belgaren är så långt ifrån den statusen i nuläget är direkt häpnadsväckande. Hans kreativa förmåga till att skapa möjligheter från trånga ytor och att vinna mark ur en-mot-en situationer saknas enormt, bidragande till att man stundtals ser så uddlöst ut framåt där det är viktigt att poängtera att ”Blues” inte direkt vann ett mästerskap i fjol på att man hade ett bländande grundspel på motståndarnas planhalva.

Liverpools 3-1 mål var synonymt med ett försvarsspel som är vansinnigt ineffektivt och man har nu redan släppt in 22 mål, vilket för att återgå till temat Mourinho är extremt förvånansvärt. ”The Reds” nia sög upp bollen strax utanför boxen med ryggen mot mål, trampade sakta in och höll undan ett Chelsea-mittlås som kan hävda sig rent fysiskt, och skickade iväg ett välplacerat skott mot det bortre hörnet. Under fjolåret är jag relativt övertygad om att hemmalaget hade haft minst en, två och kanske till och med tre kroppar på det avslutet med fullgoda försök till att blockera dessa ytor.

Portugisen sägs ha veckan på sig där resultaten kan bli avgörande för hans fortsatta överlevnad. Dynamo Kiev imorgon samt Stoke på lördag. Kan bli en intressant utgång, speciellt då jag i första hand ser möjligheterna till en tuff resa till Britannia Stadium i helgen.

*

Ur ett större perspektiv, vad har Jose Mourinho uträttat sedan tiden i Inter, egentligen? Minst två ligatitlar med Real Madrid och Chelsea är något man ska kunna kräva över fem säsonger. Samtidigt noterbart att dessa vinnande lag, i alla fall på inhemsk mark, inte lyckades sätta några större avtryck i Champions League utan att avancera till final.

*

IFK Norrköping, vem såg den komma? Peking kan köpas sönder antingen under vintern eller till den kommande sommaren, men jag är nog relativt övertygad om att det kvittar något så fruktansvärt i nuläget. Grattis.

Emir Kujovic i en svensk landslagstrupp i ett playoff mot Danmark? Att ha tillgång till en fungerande målskytt kan inte vara negativt. Det är trots allt inget blågult har i ett överflöd bakom Ibra.

*

En poäng ikväll och Malmö borde nog vara på väldigt god väg mot ett Europa League-slutspel. I alla fall om man utgår från att Shakhtar inte kommer besegra varken Real Madrid eller PSG i de återstående matcherna efter det.


PuyolSpelaspel @ Twitter

/Puyol