Måndagen inleds med ett nytt inlägg. Det har spelats fotboll i Premier League, La Liga samt Allsvenskan och en kortare tillbakablick är på sin plats.

Hoppas att er måndag har varit bättre än det här. Det var ett hyfsat fiasko, men det kanske var meningen.

*

Med en överdrivet hög träffprocent i omgång sex och sju, inte fullt så lika lyckat nu i helgen. Ett avslaget Chelsea städade enkelt av ett håglöst Aston Villa, men Southampton tappade i hemmamötet med Leicester efter att ha varit två bollar upp samtidigt som Norwich var inblandat i något som, i princip även från Newcastles sida, får ses som en av de absolut sämsta försvarsinsatserna man har sett över en hel fotbollsmatch. Aningen tungt när man var inne på överspelet på 1,5 mål på både Southampton och Norwich innan man skiftade mellan alternativen. Sådant händer, nya tag och fullt fokus på den kommande helgen.

*

Inför säsongen 13/14 lyfte jag fram Aston Villa som en nedflyttningskandidat. Man höll sig på rätt sida om strecket med fem poängs marginal. Inför fjolåret såg spelbolagen en större möjlighet i det scenariot, vilket förvånade mig personligen en aning (utan någon längre analys för egen del) då man ändå fick behålla sina nyckelspelare samtidigt som man adderade någon rollspelare som kändes lovande på förhand. Ett lyckat managerskifte bidrog till att kontraktet kunde säkras på nytt efter en trög inledande halva, tre poäng upp på närmsta lag på fel sida om nedflyttningsstrecket, och till det lyckades man även gå hela vägen till en FA-cupfinal. Framgångar, om man nu kan placera en sjuttonde plats i tabellen i det facket, som känns relativt långt borta efter den här inledningen.

Tim Sherwood tog på sig ett tufft uppdrag i fjol, men kan ha stått inför en ännu tuffare uppgift till den här säsongen. Man har tappat Christian Benteke, Fabian Delph samt Ron Vlaar – tre extremt svåra spelare, för ett lag som Villa, att ersätta på den här marknaden. Totalt har tolv nya utespelare hämtats in för dryga 51 miljoner pund med en röd tråd: Någorlunda ungt och oprövat från utlandet. Mittbackarna Micah Richards, en gång i tiden väldigt lovande under Sven-Göran Erikssons ledning i Manchester City, samt veteranen Joleon Lescott är väl i princip de enda som har avvikit från det mönstret. Adama Traore, en motpol till de föregående herrarna, är ett exempel som hämtades in från Barcelonas B-lag för ett relativt saftigt belopp (gjorde inte mer än fyra A-lagsmatcher där) och har ännu inte spelat in sig här. Även om det är en affär man hoppas gå plus på så kan han likväl vara en Championship-spelare nästa säsong. Villa-ledningen spelar ett farligt spel i nuläget.

Aston Villa besegrade nykomlingen Bournemouth i premiären. Sedan dess har man plockat en ynka poäng från sina 8 senaste ligamatcher, och det var mot ett minst lika svagt Sunderland. Swansea väntar på lördag.

*

Leicester har hamnat i underläge (och hämtat poäng) i fem matcher och har fortfarande inte lyckats hålla nollan intakt – och sitter ändå inne på en femte plats i tabellen. Dessutom toppar Jamie Vardy, som spelade i femte divisionen för ett fåtal år sedan, skytteligan med ett snitt på ett mål per match. Ganska skruvat.Efter halvtimmen spelad slutade jag att räkna på antalet individuella och kollektiva missar i försvarsspelet i mötet på St. James’. Norwich lyckades med bedriften att få Georginio Wijnaldum att framstå som Diego Maradona samtidigt som Newcastle, som förvaltade samtliga av sina sex avslut på mål, kontrade med att få Martin Olsson att se ut som Marcelo – och någon överbliven ytterback från den lokala korpenserien på en och samma gång. Känns inte alltför lovande inför dubbelmötet med Danmark.

*

För att återgå till Aston Villa och nu även Newcastle. Tillsammans med Sunderland, som nu är det enda laget utan en fullpoängare efter nio omgångar, är man de tre lagen som placerar sig under nedflyttningsstrecket. Trevligt nog så väntar ett visst Tyne-Wear derby härnäst, dvs ett lokalderby i norr mellan Sunderland och Newcastle. Jag misstänker att det kan bli ganska smutsigt. Och då har man knappt orkat intressera sig för att även ett Manchester-derby i toppen av tabellen också ska spelas av under den kommande söndagen.

*

Varje gång jag bevittnar ett möte mellan Barcelona och Rayo Vallecano på Camp Nou så har jag lämnats med intrycket att Madrid-laget i den River Plate-inspirerade dressen har stått för en riktigt bra prestation, men att man likväl blir krossat på resultattavlan. Rayo brukar ha en fantastisk förmåga till att verkligen störa katalanerna med en intensiv och, ibland aningen för vågad, hög press, ett kreativt passningsspel samt snabba omställningar. Endast ett fåtal lag i Europa kan förflytta bollen på samma sätt som ”Los Vallecanos”, men även om det ser väldigt fyndigt ut så har filosofin med ”all in” på i princip samtliga spelmoment inte lönat sig på en av världens mest svårspelade arenor. Likväl, trots att dessa tillställningar allt som oftast blir relativt jämna, så släpper man in fyra, fem eller sex mål och även med en relativt fet mängd med skapade målchanser framåt så lyckas man oftast inte göra mer än ett. Den här gången lyckades man dock hänga två till slut, Barca lyckades dock näta vid fem tillfällen efter en enorm uppvisning av Neymar som var lysande i Messis frånvaro.

*

Halmstad följer med Åtvidaberg ner till Superettan samtidigt som drömmar av guld lever vidare för ett AIK som även fick resultaten med sig under måndagskvällen. Självmålet som Mohammed Ali Khan stod för på Örjans Vall under söndagen har fått relativt stora konsekvenser och även rubriker, vilket kanske inte är mer än rätt ur en aspekt då det såg hysteriskt klantigt ut, men man måste nog hålla det på en viss nivå. Dråpligt? Extremt. Riggat? Skulle inte tro det. AIK hade totalt tio hörnor, ett antal längre inkast i närheten av boxen, ytterligare ett par inspel samt spelvändningar där HBK:s mittback hade sina möjligheter till att inte göra sitt bästa. Han hade, i sådana fall, inte behövt vänta i 94 minuter för att stå för ett matchavgörande misstag.

*

Joe Budden – All Love Lost. Ett ruskigt slipat och vasst album. Rekommenderas.


PuyolSpelaspel @ Twitter

/Puyol