Efter en veckas frånvaro är jag nu tillbaka, vässad och taggad för att leverera de sundaste speltipsen till er läsare. Jag har redan kammat hem den största vinsten som är möjlig, jag har blivit pappa!

Hittills under min tid som spelexpert på Spelaspel.se har oflytet flinat oss i ansiktet, och ”stolpe-ut” -scenarion och snöpliga förluster har kantat tillvaron. Ta t.ex. senast, jag spelade Spanien (-1), vad händer? Jo, spanjorerna vinner, men dock bara med uddamålet, surt… Men men, formen ska hittas nu och i helgen finns en del godis att välja och vraka bland, följ mig i jakten på vinster.

Jyp – KalPa
Mitt Tips: 1:a
Insats: 9/10

Motivering;
Ja, vi återvänder till den finska hockeyn, och här har vi ett fint spel att plocka! JYP leder semifinalserien med 3-1 i matcher, och vid vinst spatserar man vidare mot finalspel. Motståndet står KalPa, årets stora överraskning i SM-Liiga! Det verkar dock som att överraskningsmomentet har tynat bort, då man haft det kämpigt i slutspelet. JYP är ju i grund och botten ett KLART vassare lag, då man vann seriespelet och hade imponerande +56(!!!) i plus/minus-statistik.

Hemmalaget;
JYP spatserar vidare genom slutspelet efter den imponerade seriesegern i SM-Liiga’s grundseriespel. Plus/Minus-statistiken är en imponerande läsning där vi noterar +56(!). På hemmais är man oerhört starka, trots att man i slutspelet imponerat än mer på bortais. Man har dock efter att ha krånglat i början mot TPS i kvarten fått upp formen, och har 5 vinster på de 6 senaste matcherna.

Med kompetenta spetsar i Jarkko Immonen och Toumas Pihlman m.fl. sticker man ut ur mängden framåt, trots att den verkliga styrkan ligger i lagets täta försvarsspel. Man kan dock ibland sluta åka skridskor och bli lite väl stillastående, något som man får passa sig för… Vid vinst spatserar man vidare till finalspel mot antingen Blues eller Kärpät, och dit vill man!

Bortalaget;
KalPa har varit SM-Liiga’s stora positiva överraskning hittills i år! Med en överraskande stark bredd i truppen och ett stundtals bländande anfallsspel placerade man sig på slutspelsplats i serien för att sedan överraska än mer och mot all förmodan avancera vidare till semifinal. Här verkar det dock ta stopp för uppstickarna…

Efter 4 matcher spelade i semifinalerna står det nu 3-1 i matcher i JYP-favör, och vid torsk idag kan man redan på lördag morgon dra igång med barmarksträning! Bortaspelet har varit knackigt i år, och nu har man verkligen inget som talar FÖR egen favör.

Statistik;
Formen är fin för hemmalaget JYP, man har, som tidigare nämnt, tagit 5 vinster på de 6 senast spelade matcherna. De har dock, trots normal hemmastyrka, svårt i slutspelet på just hemmais. Visst, man vann mot TPS i kvarten och inledde med vinst i första mötet i semifinalen nu, men de första två mot TPS och den senaste hemma mot KalPa har man åkt på förlust.

KalPa har inga formkurvor att snacka om. Man har förlorat 3 av de 4 senaste matcherna, just mot JYP, man har svårt att få in puckarna trots otaligt antal minuter spel i PP, något som kommer att bli lagets fall. Ineffektiviteten som fanns i grundserien fattas nu. Nej, ingen rolig statistisk läsning för detta finska lag!

Sammanfattning;
JYP är bättre på det mesta. Mer produktiva offensivt, man är tätare defensivt. Man är bra i powerplay samtidigt som KalPa har förtvivlat svårt att hitta målet när JYP spelar boxplay. JYP har ett av seriens bästa försvar och har inte släppt mer än 2 puckar bakåt än så länge i semifinalerna mot KalPa! Man har en riktig morot framför näsan, vid vinst är det nämligen dags för finalspel. Nej, det här kan inte bli annat än en hemmaseger…

(Kan även spelas med snål insats med Hcp -1 till ett högre odds)

Nå, låt oss se vad som finns mer på tablån… Vi har främst en av årets mest svårtippade hockeymatcher i händerna, andra mötet i SM-finalen mellan Färjestad och HV71. Den kan gå precis hur som helst enligt mig, och jag väljer att hålla i sedlarna och invänta helgens saftiga utbud då klubblagsfotbollen är tillbaka igen efter landslagsveckan, Halleluja!!!

God spellycka,

/Blixt