RikstravetRikstravet är en tävling mellan nio stall som tävlar med två travhästar vardera under säsongen. Travhästarna ägs dock inte av stallen, utan av de intresserade som köper in sig i ägarandelar i Rikstravet. Idén är att det ska vara enkelt för vem som helst att kunna ta del av tjusningen med att äga en egen travhäst, utan att behöva satsa större belopp.

Så här fungerar Rikstravet

Rikstravet är ett koncept som drivs av Svensk Travsport. Förra året var konceptet vilande, men nu är det tillbaka med full kraft. Rikstravet styrs av en kommitté som sätter upp reglerna för hur inköp, tävling, etc. ska gå till. Likviden för de köpta andelarna tillställs respektive stall som ska köpa två hästar vardera. Hästarna ska vara varmblod och ha en ålder på mellan 3-5 år.

Stallen ska sedan stå för alla kostnader för hästarna under säsongen. Den enda provision stallen får är 10% på de pengar hästarna kör in totalt. Det stall som lyckas nå de bästa resultaten och därmed vinner över de åtta övriga stallen får emellertid 150 000 kr att spendera på en stor fest.

Delta i Rikstravet för 500 kr

En andel i Rikstravet kostar 500 kr. För denna summa får du ett delägarkort som innebär att du deläger två travhästar i ett stall under säsongen. Du kan naturligtvis köpa flera andelar.

Du köper din andel/dina andelar i Rikstravet via Travsport.se. Hela processen är enkelt avklarad. Följ bara stegen nedan.
1. Välj önskat stall och välj hur många andelar du vill köpa.
2. Lägg till andelarna i varukorgen.
3. Fyll i dina personuppgifter och välj betalningsmetod.
4. Godkänn köp- och leveransvillkoren.
5. Betala

Förutom delägandet ingår följande i en andel:
Gratis inträde till travtävlingar då en stallhäst ska tävla
Tre månader Live Premium via ATG

Utdelning på hästägandet

Det ska direkt sägas att Rikstravet inte är ett sätt att bli rik. Genom åren är det få hästar som har sprungit in ett överskott när inköpskostnaden, foder, transporter, med mera räknas in. Samtidigt ingår ju en hel del extra förutom hästägandet och det är ju ändå tjusningen med att äga travhäst under säsongen som ska vara i fokus.

När säsongen för Rikstravet är över säljs alla hästar på auktion. De pengar som kommer in adderas till de insprungna pengarna under säsongen och totalen skiftas sedan ut till delägarna (sätts in på spelkonton hos ATG).

De nio stallen säsongen 2015

De nio stall som deltar i Rikstravet den här säsongen är:
Norr (Petri Salmela, Boden och Robert Dunder, Umåker)
Mittnorrland (Rikard Skoglund, Östersund och Susanne Osterling, Solänget)
Dalarna (Kajsa Frick, Rättvik och Jörgen Westholm, Romme)
Mitt (Markus Svedberg, Eskilstuna och Åke Lindblom, Örebro)
Gävleborg (Tomas Pettersson, Bollnäs och Linda Hedström, Hagmyren)
Dalsland/Värmland (Magnus Jakobsson, Färjestad och Kristian Lindberg, Årjäng)
Väst (Sofia Aronsson, Axevalla och Marcus Lindgren, Halmstad)
Syd (Conrad Lugauer, Jägersro och Tommy Zackrisson, Kalmar)
Stockholm (Peter Norman, Solvalla och Mattias Djuse, Solvalla)