Bingo involverar visserligen inte lika mycket strategiska val som spel av typen poker och blackjack, men det finns ändå många goda anledningar att spela bingo, antingen i din lokala bingohall eller på någon av de många bra bingosajterna online. Men vad är det egentligen hos bingo som har fått spelare att fortsätta komma tillbaka till bingobrickorna i hundra års tid?

Bingons historia

Bingon har sina rötter i ett av de gamla brittiska lotterier som anordnades på 1500-talet när landet styrdes av Drottning Elizabeth I (1558-1603). Det här lotteriet riktade sig till de välbeställda snarare än till de fattiga, även om spel om pengar var vanligt även hos arbetarklassen – särskilt i de lokaler som serverade alkohol.

Spel om pengar blev så småningom förbjudet och drevs under jorden av puritanerna, men återkom år 1710 när regeringen anordnade ett statligt lotteri för att få in pengar. Tidningarna rapporterade om de stora vinsterna och berättade om vinnarna, som ofta var fattiga, något som hjälpte till att sprida spelets popularitet.

Den tidigaste pålitliga referens vi har för spelet bingo är från 1830-talets Mexiko där en arkeolog träffade på lokalbor som spelade ”La Lotteria”. Spelarna markerade nummer som var skrivna på en bit papper, och en ung pojke var ansvarig för att dra nya nummer ur en påse. Det finns även indikationer på att brittiska spelare baserade på Malta kopierade ett lokalt bingospel så tidigt som 1814. Bingoformatet har knappt ändrat sig alls sedan den här tiden. Men hur har bingo lyckats bibehålla sin popularitet i hundratals år?

Varför spelar man bingo idag?

Det finns många anledningar till att människor väljer att spela bingo. Bingo har många lockande egenskaper, och en av de mest framstående är att bingo är så enkelt att spela. Det finns inga komplicerade regler att lära sig eller knepiga strategier och taktiker – du väntar bara på att numren ska ropas ut och markerar dem i tur och ordning på din bingobricka. Lätt som en plätt.

Vidare är bingobrickor ofta mycket billiga att köpa. Särskilt nätbingosajter erbjuder billiga kort, vanligen från 1 krona och uppåt, eftersom de inte har samma typ av omkostnader som traditionella bingohallar. För en mycket liten summa pengar får bingospelaren chans att vinna stora belopp.

Bingo har traditionellt varit ett mycket socialt tidsfördriv vilket är en annan anledning till att människor väljer att spela bingo. Förr i tiden brukade vänner och familjer samlas i den lokala bingohallen för att spela, men bingohallarna är numera inte så populära, speciellt inte hos den yngre publiken. Däremot har bingosajterna på internet med framgång ansträngt sig för att kopiera den vänliga och sociala atmosfären genom att inkludera chattrum och i varje chattrum placera en chattvärd som uppmuntrar till diskussioner, kärvänligt kivande och roliga aktiviteter mellan bingospelen. Bingovärden kan också hjälpa spelarna genom att svara på olika frågor om spelet och arrangerar ofta tävlingar – chattävlingar – där du kan svara på frågor och vinna priser.

Psykologer som studerat bingospelare har dragit slutsatsen att bingospel kan hjälpa till att bevara en persons mentala hälsa, särskilt när vi börjar nå höga åldrar. Testpersonerna som spelade bingo hade bättre minne än de som inte spelade bingo, och de hade utvecklat mentala tekniker för att upptäcka nummermönster. En äldre dam visade sig kunna spela 140 bingobrickor samtidigt utan att göra fel!

Den allra viktigaste anledningen till att bingon fortfarande är så populär är förstås att det är ett så roligt spel. Bingo är ett socialt spel, har sin egen slang (två tjocka damer, 88 jump och jive, 35) och är roligt för alla.

Var kan jag börja spela bingo?

Idag finns en uppsjö bra bingosajter på nätet, med flera olika bingovarianter i utbudet och bra erbjudanden till dig som blir ny kund. Här är några av de bästa och mest populära just nu den 21 juli 2019:

Lycka till!