Bingo typerBingo är ett populärt spel som förekommer i många olika varainter. Vissa varienter påminner mycket om varandra med endast mindre skillnader såsom antalet bollar man spelar med eller vilka kombinationer man kan vinna med. Andra spel skiljer sig mycket mer från andra former av bingo och ter sig mer som helt seperata spel snarare än typer av bingo. Ett exempel på detta är t.ex. den på landsbyggden populära kobingon som egentligen påminner mer om roulette och kanske snarare borde kallas koroulette.

I bingohallar och online så spelar man huvudsaklingen ett mer begränsat utbud av olika typer av bingo. Samtliga dessa typer påminner mycket om varandra och om man vill lära sig bingo så är det bra att först lära sig klassisk bingo eller 75-bolls bingo som typen också kallas. De flesta andra typer av bingo har sin grund i klassisk bingo och det är därför ofta mycket lätt att lär sig andra typer av bingo såsom mönster bingo och variations bingo om man redan kan klassisk bingo. Brittisk bingo eller 90-bolls bingo som den också kallas skiljer sig lite mer från klassisk bingo men även här är det en fördel att först ha lärt sig klassisk 75-bolls bingo.

Man kan hitta olika typer av bingo i olika bingorum och om man vill spela en specifik typ av bingo är det därför bäst att man försäkrar sig om att en bingosajt erbjuder den typen av bingo innan man registrerar sig. Nedan har vi listat ett antal vanliga typer av bingo. Om du klickar dig vidare så kan du läsa mer om hur varje typ av bingo fungerar och få rekommenderation på bra bingorum där man kan spela den typen av bingo.

Läs mer om olika typer av bingo

30-bollsbingo – Snabb bingo
30-bollsbingo är en relativt ny typ av bingo som nästan uteslutande finns på internet. Det är ett snabbt spel som är enkelt att lära sig och som kräver väldigt lite av spelaren. Faktum är att det mesta sköts med automatik och spelaren kan i princip slappna av och njuta av spänning när han köpt sin bricka. Numren som ropas ut daubas automatiskt. 30-bollsbingo kallas ofta också snabb bingo eller turbo bingo p.g.a. hur snabbt varje omgång går till följd av det lägre antalet bollar och de mindre bingobrickorna.
75-bollsbingo
75-bollsbingo kallas ibland även för klassisk bingo. Det är en typ av bingo som precis såsom namnet antyder spelas med 75 bollar. 75-bollsbingo är en av de absolut mest populära typerna av bingo och kan spelas i nästan alla bingorum online. Spelet är populärt både i Sverige och i USA. I Storbritannien och delar av Europa är dock 90-bolsbingo mer populärt.
80-bollsbingo
80-bollsbingo är en relativt ny typ av bingo. Denna typ av bingo har blivit populär tack vare att man kan spela den i många bingorum online. 80-bollsbingo är dock fortfarande relativt ovanligt utanför internet. Det som har gjort denna typ av bingo populär online är att den går snabbt att spela och därför är perfekt för den som vill ha lite spänning men som inte har mycket tid. För den som har ont om tid finns även den ännu snabbare 30-bollsbingon.
90-bollsbingo
90-bollsbingo är en av de absolut mest populära typerna av bingo. Denna typ av bingo utvecklades och är mycket populär i Storbritannien. Den kallas därför ibland också Brittisk bingo. Brittisk bingo är också mycket populär i Sydamerika och i Australien. 90-bollsbingo spelas som namnet antyder med 90 olika bollar/nummer.
Amerikansk bingo
Amerikansk bingo är en typ av bingo som utvecklades i USA och sedan spred sig till Europa. Amerikansk bingo påminner mycket om variant bingo men har små men viktiga skillnader. När man spelar Amerikansk bingo så har man chansen att vinna fina priser om man har turen på sin sida.
Bilbingo
Bilbingo är ett klassiskt svenskt sommarspel eftersom man ofta spelar det med barnen när man far på sommarsemester. (observera att termen bilbingo ibland också används för Drive in bingo där man spelar bingo från värmen i sin egen bil) Bilbingo ses ofta som ett barnspel men faktum är att bilbingo kan vara ett kul sätt att fördriva tiden även för oss lite äldre som fortfarande har barnasinnet kvar och spelet passar lika bra på vintern som på sommaren. Spelet faktiskt kan vara roligare att spela när man gör en resa på vintern eftersom det då är lättare att missa saker som halvt gömts av snön.
Brittisk bingo
Brittisk bingo är en typ av bingo som är mycket populärt i Storbritannien och i Australien. Den är också relativt populärt i bingorum online och kan spelas hos de flesta bingosajter. Då kallas den dock ofta för ett av sina andra namn, 90 bollars bingo. Spelade kallades ursprungligen ofta ”housey housey” men då detta namn inte låter särskilt bra på svenska så blev spelet här snabbt känt som Brittisk bingo eller 90 bollars bingo.
Dansbingo
Dansbingo är det perfekta nöjet för de som både gillar bingo och att dansa. Detta spel spelas ofta för nöjes skull men det är för den delen inte ovanligt att vinnaren får ett pris. Dansbingo är ett spel som spelas vid privata tillställningar och på dansbanor över hela Sverige för att uppmuntra deltagarna att dansa med och lära känna nya människor. Spelet kan enkelt modifieras för att passa andra sociala tillställningar för att t.ex. uppmana mingling på fester.
Drive in Bingo
Drive in bingo eller bilbingo som det ibland också kallas blir alltmer populärt i Sverige. Drive in Bingo har länge varit populärt i USA. Denna typ av bingo anordnas av idrottsrörelser över hela landet. Drive in bingo är bingo som spelas på en stor parkering och som man kan spela utan att behöva lämna sin bil. Du kan läsa mer om exakt hur Drive in bingo fungerar längre ner.
Klassisk bingo
Klassisk bingo är det bingospel som har legat till grund till många av de typer av bingo vi nu mera spelar i Sverige. Klassisk bingo är en typ av 75 bolls bingo som kom till Sverige på 60 talet. Spelet blev snabbt populärt och var den vanligaste typen av bingo som spelades i Sverige fram till online bingo revolutionen och den renässans den gav till svenska bingohallar. Nu mera spelas som bekant ett stort antal olika bingospel i Sverige och online. Att kunna klassisk bingo är en stor fördel om man vill lära sig andra typer av bingo för om man kan klassisk bingo går det ofta mycket snabbt att förstå andra typer av bingo och hur de skiljer sig från klassisk bingo.
Kobingo
Kobingo är en relativt vanlig bingotyp i Sverige. Den är också vanlig nere på kontinent och i Storbritannien. Kobingo är ett spel som främst spelas ute på landsbygden och man spelar varje sommar kobingo ute på den svenska landsbygden. I sällsynta fall kan kobingo även spelas i städer vid speciella evenemang.
Mönsterbingo
Mönsterbingo är en typ av bingo som liknar vanlig bingo men som skiljer sig genom hur brickorna är utformade. Mönsterbingo kan inte sägas vara ovanligt men denna typ av bingo är heller inte lika vanlig som vanlig bingo. Det samma gäller om du spelar online. Mönsterbingo är inte omöjlig att hitta men kan inte heller hittas i alla bingorum.
Variantbingo
Variantbingo är en vidareutveckling av vanlig bingo som erbjuder längre spel, fler rundor och mer spänning. Variantbingo är väldigt populärt online och är där en av de mest spelade typerna av bingo. Variantbingo kallas ibland sitt engelska namn ”Combination Bingo” i online bingorum. Variantbingo är också mycket populär i bingohallar över hela Sverige.