mobelprisetVem som får nobelpriset i litteratur 2013 kommer inte att avslöjas förrän om flera månader, men Betsson har redan nu odds tillgängliga för den som vill satsa en slant på vem årets pristagare blir.

Japanen Haruki Murakami är favoriten och ger bara 3 gånger pengarna, och även Joyce Carol Oates är en lågoddsare på 4,8.

Att Leif G W Person ska få nobelpriset finner Betsson så pass otroligt att han fått oddset 75, ett odds som ändå är betydligt lägre än de 100 gånger pengarna som Jan Guillou ger.

Vem tror du kommer att få åka till Stockholms konserthus i december för att ta emot priset ur hans majestät konungens hand? Blir det Bob Dylan, Don DeLillo, Salman Rushdie, Merethe Lindstrøm, Ursula Le Guin eller någon helt annan? Hos Betsson hittar du oddsen!

Klicka dig vidare för att se hela listan över författare som du kan spela på hos Betsson. Kanske blir det du som glädjefyllt utropar ”äntligen” från tevesoffan när den ständige sekreteraren gör sitt avslöjande i Börshuset i oktober.

Haruki Murakami

Haruki Murakami (村上春樹Murakami Haruki) är en japansk författare berömd för sin västerländska stil, säregna humor och gripande nostalgi. Återkommande motiv i hans författarskap är surrealistiska och övernaturliga element, och han har varit en stark influens för en yngre japansk författargeneration – särskilt inom områdena fantasy och science fiction.

En av Haruki Murkamis mest berömda böcker är romanen Norweigan Wood från 1987 som sålde miljontals exemplar bland japanska ungdomar. Litteraturetablissemanget har ofta kritiserat Haruki Murakami böcker och nedsättande kallat dem för ”poplitteratur”, men Murkamis roman Fågeln som vrider upp världen belönades med det prestigefyllda japanska litteraturpriset Yomiuri.

Joyce Carol Oates

Joyce Carol Oates är en amerikansk författare som skrivit både romaner, noveller, pjäser, lyrik och faktaböcker. En del av hennes böcker är publicerade under pseudonymerna Rosamond Smith och Lauren Kelly.

Joyce Carol Oates verk beskrivs vanligen som traditionella och romantisk-realistiska, och handlar ofta om samtidens USA med utgångspunkt i olika individers relationer och desillusioner. Exempel på välkända böcker från Oates är On Boxing, Wonderland och Blonde. Blonde är baserad på Marilyn Monroes liv, men är en skönlitterär bok snarare än en biografi.

Förutom vuxenlitteraturen har Joyce Carol Oates skrivit populära böcker för ungdomar, såsom Big Mouth & Ugly Girl och Black Water.