Betssons licensansökan för spel i Danmark beviljades nyligen av danska Spillemyndigheden. Betsson kommer således att från den 1 januari 2012 ha tillåtelse att driva spelverksamhet på den reglerade danska spelmarknaden.

Nu när den danska licensen är utgiven aktiveras även Betssons avtal med det danska fotbollsförbundet, varvid Betsafe (som köptes och numera drivs av Betsson) blir officiell partner till Superligaen samt att Division 1 döps om till Betsafeligaen.

Betssons ledning bedömer att den danska licensen under 2012 endast marginellt kommer att påverka bolagets resultat.

-”Det är väldigt glädjande för oss att licensen är beviljad och att Betsson redan från årsskiftet kan erbjuda danska kunder den bästa spelupplevelsen under dansk licens. Detta ger Betsson ett större handlingsutrymme samt en större andel intäkter från omreglerade marknader, kunderna erbjuds fortsatt ett stort spelutbud, medan Danmark erhåller skatteintäkter”, säger Magnus Silfverberg.

Magnus Silfverberg ser fram emot en fortsatt svensk speldebatt där det danska licenssystemet kan fungera som förebild.

-”Den danska staten har i sitt arbete med spellagstiftningen varit lyhörda och förankrat sina beslut i spelindustrin. När frågan om en svensk spellicens nu åter blir aktuell hoppas vi att man tittar på och drar lärdom av Danmark men samtidigt anpassar en framtida svensk modell för att mer likna förhållandena i Malta och Storbritannien. Dessa anpassningar gäller framför allt tekniska krav och skattenivåer”, fortsätter Magnus Silfverberg.

Den danska spelregleringen

Nyheten om den danska statens nya licenssystem släpptes den 20 september i år och innebär att Danmark från den 1a januari 2012 liberaliserar marknaden för onlinespel efter att det danska licenssystemet nu godkänts av EU. 2008 spelade danskarna för närmare 30 miljarder svenska kronor. Med en spelskatt på 20 procent för licensierade bolag kommer den nya regleringen att innebära stora intäkter för den danska staten.

-”2012 kan komma att beskrivas som året då ”det plötsligt hände”. Med det danska licenssystemet skrivs nordisk historia och nu ställer sig branschen frågan om Sverige står på tur. Den nya licensen är tydligt förankrad med spelindustrin vilket ger stabilitet och en bättre spelsituation än i många andra länder”, säger Silfverberg.

Silfverberg ser också framför sig att marknadsdynamiken ändras i samband med denna reglering:

-”Med den danska regleringen följer även helt nya möjligheter för partnerskap och marknadsföring. Ett exempel är sponsoravtalet mellan oss och den Danska fotbollsligan som inte hade varit möjligt utan licensen. Vi ser fram emot att agera huvudsponsorer till Superligan och att förstadivisionen inom kort kommer heta Betsafe-ligan”, avslutar Silfverberg.