atgATG har förbjudit användandet av så kallade spelrobotar, en särskild sorts datorprogram som ägnar sig åt spel. Förbudet trädde i kraft den 15 maj 2013 och omfattar spelformerna V75, V86, V64, V65, V5 och V4 hos ATG.

”Vi vill att människor av kött och blod ska spela på hästar, inte robotar. Vi gör detta för att värna om våra vanliga kunder, och i dess förlängning hela hästsportens existens i Sverige”, säger ATG:s VD Hasse Skarplöth. ”Under ett år har vi nu djupare kartlagt och lärt oss upptäcka spelrobotar, samtidigt har vi tittat på och utvärderat en rad förslag på spelbegränsningar för att få stopp på robotarna. Förra veckan fick vi klartecken från Lotteriinspektionen att införa nya bestämmelser som förbjuder spelrobotar.”

En spelrobot kan till exempel användas för att samla in och analysera information om övriga spelares satsningsmönster och sedan bygga upp stora spelsystem baserat på detta. Insatserna för systemen blir ofta väldigt höga, men spelrobotar kan ändå gå rejält plus över tid eftersom de tenderar att få många rätta rader vid låga utdelningar och då och då några stycken rätta rader som ger ordentligt betalt.

”Spelrobotarna vinner inte alltid men det finns kontokunder som gått med 20 procents vinst över en längre tidsperiod”, säger Hasse Skarplöth.

Ett tiotal konton hos ATG är robotar

Enligt uppgifter från ATG har ett tiotal spelkonton använt sig av spelrobotar för spel hos ATG. Tre stycken konton har varit baserade i Sverige och resten utomlands. De har inte brutit mot ATG:s regler, eftersom det fram tills nu inte fanns något förbud mot användandet av spelrobotar.

”De tre kontokunderna i Sverige har vi i dag börjat att kontakta och resterande kunder kontaktas nu av våra utländska partners. Jag vill poängtera att dessa kontokunder inte gjort något fel, eller brutit mot några lagar eller regler, men de har använt en metod som på sikt gör att den stora skaran av vanliga spelare drabbas och därmed i förlängningen hela hästsportens ekonomi”, förklarar Hasse Skarplöth. ”ATGs uppdrag är att skapa långsiktiga förutsättningar för svensk trav- och galoppsport, det gör vi genom att erbjuda breda och folkliga kunskapsspel där människor som du och jag rankar till exempel Maharajahs möjligheter att vinna ett lopp och med en förhållandevis liten insats sedan har chans att vinna mycket pengar. Hela denna grund hotas om vi inte begränsar användningen av spelrobotar.”

Spelrobotar började dyka upp hos ATG redan i slutet av år 2009 och innan förbudet trädde i kraft beräknade ATG att robotarnas aktiviteter stod för mellan 2 och 2,5 procent av omsättningen hos ATG, det vill säga cirka 300-350 miljoner kronor. Ungefär halva summan kom från de svenska kontona.

En av anledningarna till ATG nu satt klackarna i backen och valt att förbjuda spelrobotar är att fenomenet ökat i omfattning på senare tid. Spelrobotarna har blivit fler och aktiviteten har ökat.

Spelrobot i Sydafrika vann 60 miljoner kronor på Elitloppet

En av förra årets med uppmärksammade robotvinster inföll under Elitloppslördagen då ett spelkonto i Sydafrika var ensam om tre vinnande V75-system som gav över 60 miljoner kronor i vinst. I efterhand visade det sig att systemen konstruerats av en spelrobot.

”Det finns ingen teknisk lösning som kan stoppa eller känna av spelrobotarna i förtid. Det är först i efterhand när man analyserar och lägger ‘pusslet’ som metoden upptäcks”, säger Hasse Skarplöth.

Senaste gången en bekräftad spelrobot tog hem en storvinst var så sent som söndagen den 12 maj 2013 då ett spelkonto i Finland vann cirka 30 miljoner kronor på V75 i samband med Oslo Grand Prix.

Så känner man igen en spelrobot

Enligt ATG är följande punkter indikationer på att man kan ha att göra med ett system som konstruerats av en spelrobot:

  • Merparten av alla hästar finns med i det totala systemet
  • Spelar efter hur andra spelar på hästar
  • Många system och kuponger
  • Totalt en hög insats
  • Spelformerna är V75, V86, V64, V65, V5 och V4

ATG stänger av kontot och behåller både insats och vinst

Förbudet trädde i kraft den 15 maj och den som efter det datumet använder sig av spelrobot på V75, V86, V64, V65, V5 eller V4 hos ATG riskerar att bli av med både insats och vinst. Första gången man lämnar in ett robotspel kommer man dock endast att få en varning. Det är först när man bryter mot förbudet igen som man stängs av från spel hos ATG, och ATG har rätt att behålla hela insatsen och eventuell vinst.

”Alla regleringar är inte av godo, men vi gör detta för alla våra vanliga kunder, stora om små, från Ystad till Kiruna, som gillar spel på hästar och allt runt omkring spelet med gemenskapen, analysen, snacket och jakten på ett bra singelstreck. Kunder som är förutsättningen för att ATG ska leva upp till sitt uppdrag att skapa långsiktighet för hästsporten i Sverige,” säger Hasse Skarplöth.

Hasse Skarplöth förklarar vidare att man hos ATG inser att förbudet mot robotspelare kan leda till minskad omsättning hos ATG, men att det är en smäll man är beredd att ta.

”Det finns en uppenbar risk att vi nu på kort sikt tappar omsättning och att kontokunderna med spelrobotar kanske väljer andra spelbolag, att vi får kritik för att vi var för snabba eller för långsamma med införandet av begränsningarna eller att vi inte varit tillräckligt öppna eller tydliga i vår information. Allt detta får tiden utvisa, men jag är övertygad om att detta på lång sikt är en nödvändig åtgärd att begränsa spelrobotarna för att behålla den starka folkliga förankringen som spel på hästar i Sverige har,” avslutar Hasse Skarplöth.