För alla som är intresserade av kallblod är det Paris som gäller nu på söndag, då tävlar nämligen svenska, norska och finska kallblod mot varandra på Hippodrome de Vincennes.

Det är tolfte året i rad som nordiska kallblod beger sig till Paris för att mäta sina krafter i Prix de Trotteurs Sang-Froid och Prix des Pays Nordiques. Prix de Trotteurs Sang-Froid ägde rum idag torsdag, och nu väntar helgens Prix des Pays Nordiques. Under torsdagen stod de norska hästarna för en mycket fin prestation och tog hem både första, andra och tredje plats.

Nordiska hästar väcker uppmärksamhet i Frankrike

”Varje år väcker kallbloden samma nyfikenhet och intresse hos den franska publiken och för oss som brinner extra för den här rasen är loppen och dagarna i Paris riktigt stort,” säger Marita Arvidsson, ordförande i Travklubben Sleipner (riksorganisationen för svenska kallblod).

De svenska hästar som finns på plats i Paris hittar du i nedanstående tabell. För Prix de Trotteurs Sang-Froid och Prix des Pays Nordiques gäller att en häst från varje land måste köras av en fransk kusk.

HästHemmabanaKusk
Guli JärvenHagmyrenSvenske Jan-Olov Persson kör både torsdag och söndag
HibogubbenBollnäsSvenske Bo Landgren kör både torsdag och söndag
LärkanHagmyrenUlf Larsson körde i torsdags, på söndag blir det fransk kusk
RaggmunkenÅbyFranske Matheau Abrivard körde i torsdags, på söndag kör svenske Conny Gustafsson

”Loppen i Paris är speciella. Jag ser fram emot dem lika mycket varje år och 2006 vann jag torsdagsloppet med Sundbo Kravall,” berättar Guli Järvens kusk Jan-Olov Persson, som tidigare tränade Sveriges mest berömda kallblod – den legendariska Järvsöfaks.

Järvsöfaks tävlade aldrig på Hippodrome de Vincennes under sin långa karriär, men för två år sedan visade han till turisternas förtjusning upp sig nedanför Eiffeltornet tillsammans med Jan-Olov Persson. Både tidningar och teve fanns på plats och tycktes aldrig få nog av den exotiska svenska hästen.

”Förutom alla segrar vi tog tillsammans är uppvisningen i Paris bland det största jag upplevt med Järvsöfaks,” säger Jan-Olov Persson.

Nu på söndag finns Järvsöfax DNA väl representerat i startlistan för Prix des Pays Nordiques – alla de fyra svenska hästarna är nämligen nära släkt med honom. Järvsöfax är far till Hibogubben, Raggmunken och Guli Järven, och farfar till Lärkan.

Prix des Pays Nordiques, lopp 7

Här är listan över de hästar som kommer att delta på söndag. För att se aktuell startlista, inklusive uppgift om spårlottning och kusk, gör ett besök hos ATG.

Föynland Kongen, Norge
Trons Pila, Norge
Brödsjö Stina, Norge
Fetter’n T.G., Norge
Lärkan, Sverige
Raggmunken, Sverige
Guli Järven, Sverige
Hibogubben, Sverige
Tesantti, Finland
Metkutus, Finland
Suikun Rilla, Finland
Keisar, Finland

Spela hos ATG

Hos ATG kan du göra följande satsningar för Prix des Pays Nordiques:

  • Vinnare (gemensam pool med Franrike)
  • Plats (gemensam pool med Franrike)
  • Tvilling (gemensam pool med Franrike)
  • Trio (lokal svensk pool)