Senaste tipset satt som en hand i handsken, jag snackar givetvis om Sveriges U21-lag, som på hemmaplan i första gruppspelsmatchen vann med klara 5-1. Det började knackigt, med brända lägen och ett kanonskott till 0-1. Sedan tog det ungefär 6 minuter, innan det stod 2-1 till Sveriges favör. Marcus Berg gjorde hattrick i matchen och Rasmus Elm satte ett långskott i mål, innan vår defensive mittfältare efter en hörna dundrar in matchens mål i efterdyningarna av en hörna, rakt upp i målvaktens högra kryss, vackert!

Idag ser jag en speltunn dag, om man ser förbi alla golfens head-to-head -spel som bjuds idag, då USA PGA-Tour Open börjar. Annars är det givetvis Confederations Cup som fortgår nere i Sydafrika, och jag har hittat två utmärkta spel som kan tänkas generera plustecken på kontot. Kolla in!

USA – Brasilien
Spelstopp; 16:00
Mitt Tips: 2:a (-1)
Insats: 3/10

Motivering;
Brasilien inledde med en vinst mot Egypten i Confederations Cup, men det var på håret! Man dominerade inte alls spelet som majoriteten av experter och spelare hade trott och förväntat sig, tvärtom. Egypten spelade en mycket diciplinerad fotboll och satte sina chanser. 3-1 -underläget i paus vände man till 3-3 på en matchminut i mitten av andra. 4-3 satte dock Kaká dit på straff, efter att en egyptisk utespelare stått på mållinjen vid en hörna och agerat ”extramålvakt”. Detta resulterade givetvis i straff, en straff som just Kaká satte dit.

Truppen imponerar namnmässigt, men spelmässigt finns frågetecken. Fungerar verkligen deras koncept och spelidé mot bättre nationer än dessa blåbärslag? Att göra många mål väger alltid upp att släppa in många, och det gör också Brasilien. Med ett av världens vassaste anfall bildat genom Luis Fabiano och Robinho, tillsammans med Elano och Kaká släpande på mittfältet i offensiva roller, lever man upp till Brasiliens rykte, snabb och teknisk ”sambafotboll”. Försvaret lämnar dock stora frågetecken, då man släppte in tre mål mot Egypten. Afrikanerna var förvisso bra, men lägena hade aldrig uppstått utan lojheten och slarvet som backlinjen bidrog med. Man har dock bra spelare på dessa platser, och en skärpning ska inte vara omöjlig.

USA spelade mot regerande världsmästarna Italien i sin första gruppspelsmatch, och det med bravur, genom första halvlek. Ledning 1-0 på straff, samtidigt som man helt avvecklat Italiens strukturerade speluppbyggnad långt ner i banan. Gattuso, De Rossi och Pirlo fick inte alls ut av sitt spel vad som förväntades av dem. Vad som dock gav de italienska pizza-pågarna nya krafter och nytt hopp var den röda färgen på det kort som en amerikan drog på sig efter en halvtimmes spel. Strax innan paus fick jänkarna också med sig en tveksamt dömd straff, som placerades säkert bakom Buffon, och som innebar ledning USA i paus. Efter paus blev det helt annat spel. In med speedade ben i form av Rossi, och USA fick backa hem på egen planhalva. Tyvärr för USA så blev det röda kortet för tungt, för att ta poäng i en annars väl spelad match. 3-1 till Italien.

Jag tror att USA kan få problem med Brasilien, med tanke på att de är långt mer kreativa än vad USA är vad Italien är, vad gäller speluppbyggnad, dribblingar och spelkombinationer. Kvickare i benen, vassare avslutare, ja… Allt talar för Brasilien i det här mötet, och då är jämförelserna ändå gjorda mot Italien, som ju slog USA med 3-1. Brassarna ska vinna, frågan är med hur mycket? Mer än två mål? Givetvis är det värt en slant på dubbla degen med tvåmålssegern för de gulgröna.

Ett spel nöjer jag mig med, för idag. Återkommer på midsommar med ett hett tips mellan Sverige-Italien i U21-EM!

God spellycka,
/Blixt