Igår satt Mjällby finfint, en solklar bortaseger mot svajiga J-Södra, då matchresultatet skrevs till 0-3. Oddset på över två gånger pengar genererade en fin nettovinst för oss som spelade på serieledarna. Idag är utbudet snålt, likt många dagar nu då det är lågsäsong och alla de stora ligorna ligger på is. På tal om is, det är underlaget som mitt speltips idag kommer att utspela sig på, eller ska vi säga i natt. Stanley Cup har gått till en sjunde och avgörande match, en rafflande avgörande final, hela hockeyvärlden kokar! Kika in mina tips…

Detroit Red Wings – Pittsburgh Penguins
Mitt Tips: 1:a  &  Under 5,5 mål
Insats: 5/10  & 4/10

Motivering;
3-3 i matcher hittills, och finalserien har nu nått en sjunde och direkt avgörande match, där vinnaren efter 60 minuter, eller mer, står som slutgiltig Stanley Cup-segrare år 2009. Stort helt klart, och det råder ingen tvekan om vilka som nu är NHL:s två bästa lag, med tanke på att det är precis samma finalpar i fjol, och att de är nästan precis lika svåra att skilja åt som då, då serien gick till 6 matcher, innan Detroit kunde avgöra på bortais. I år har man dock kunnat se en tydlig trend i matchserien, idel hemmasegrar. Inget av lagen har vunnit utanför egen rink i finalserien, något som talar emot Penguins.

Senast Penguins var på besök i ”motorstaden” fastställde Detroit slutsiffrorna till förkrossande 5-0, en mördarsmäll mot ”Pens”, som fick åka hem mållösa. Hemma hade man sedan matchboll emot sig, då Detroit ledde med 3-2 i matcher, men genom mål av två doldisar vann man matchen med 2-1. Snöpligt för Red Wings, som trots allt skapade mängder av heta chanser, och kunde kvitterat om inte Pittsburghs målvakt Marc-Andre Fleury hade räddat ett friläge i slutminuterna. Kvitterat i serien, och här står vi idag.

Detroit har varit en maktfaktor hemma större delen av säsongen, trots ett par plumpar i registret (2-8 hemma mot Columbus, till exempel). Med en trupp bestående av gänget som skulle kunna utgöra en femtedel av Sveriges OS-lag så är det imponerande som blågul att se laget spela på den nivån de gör. Förutom svenskarna så har man också viktiga spelare offensivt som Datsyuk och Marian Hossa, två världsspelare med hög klass, som dock inte fått till det hundraprocentigt i slutspelet. Längst bak har man en gammal räv i kassen, Chris Osgood, som varit med åtskilliga år. Rutin är viktigt, och han har minsann bevisat att han fortfarande håller måttet på högsta nivå.

Penguins har ett ungt och talangfyllt lag, som blivit ett år äldre än förra året, logiskt. Ett år ger dock mycket mognadsmässigt som hockeyspelare och som personer. Malkin och Crosby har dominerat i grundserien såväl som i slutspelet, och vi kan nog säkerställa att, bortsett från Ovechkin, Kovalchuk och Zetterberg), de är världens bästa hockeyspelare idag. De leder sitt lag till idel segrar, och det är starkt att ha två så pass bra poängplockare i två kedjor. Borta har man dock lite problem att göra sig själva rättvisa, rutin saknas, trots att man i slutet av serien fick in en gammal gosse i form av Bill Guerin. Kedjorna ser lite tunna ut, de har spetsarna men saknar lite bredd, i jämförelse med Detroit.

Det finns en stor risk att finalen kan bli en tillknäppt historia mellan två lag som är rädda att släppa till chanser bakåt. anfallsspelet kommer att hämmas av det defensiva tänkandet, och ungtupparna i Penguins kanske kan ha lite grillor i huvudet att historien kan upprepa sig, att man ännu en gång, för andra året i rad, kommer att snubbla på mållinjen mot Detroit. Detroit har hemmaplan, fansen i ryggen och vetskapen om att man spelar bra hockey hemma.

Jag spelar en maxinsats, delat på två spel. Under 5,5 känns vettigt, tillsammans med Detroit-seger. Slutresultat; 3-1?

Sista hockeyspelet innan hösten, ett måste att spela!

God spellycka,
/Blixt