Idag plockar jag dagens spel från svensk Division 1-hockeyn (Division 1 E), där jag anser att oddset på hemmalaget är aningen högt! Häng med.

Match: Mariestad BoIS – Tranås AIF
Tips: 1:a
Odds: 1,70 @ Unibet
Insats: 7/10 units
Spelstopp: 2010-09-22 19:00

Motivering:

Tranås AIF känner jag personligen till tämligen väl sedan tidigare, då jag tidigare bott 19 år i Tranås. Vad jag vet inför den här säsongen är att man, likt i fjol, kommer att ha det väldigt svårt mot de bättre lagen, främst p.g.a. att man tappat ett par tongivande spelare, dessutom har man en väldigt ung målvaktssida, som inte direkt har någon större erfarenhet av spel i Division 1, utan mer från J-20 -serier och Div. 2. Mariestads BoIS däremot har erfarenhet av att spela i Hockeyallsvenskan, där man var för två säsonger sedan. Man är helt klart ett av lagen som ska vara med i toppen i den här serien, och efter en väldigt otippad förlust borta mot Kumla i premiären så tror jag att man vill revanschera sig idag på hemmaplan.

Ja, Tranås AIF har tappat tongivande spelare, det är inget snack om. Jonas Lund valde att återvända till Skedvi/Säter, alltså till sina hemtrakter, efter 8 år i olika klubbar (varav 4 i Tranås). Det är ett extremt tungt tapp, då han varit med i toppen av den interna poängligan samtliga säsonger i klubben. Dessutom har man tappat den rutinerade spelaren Anders Olsson, som i fjol stod för 43 poäng på 37 spelade matcher. Dessutom har målvaktssidan blivit ganska tunn, då man för tillfället har en 90:a och en 91:a som burväktare. Jidskog väntas starta matchen, en målvakt som i fjol spelade för Linköping J-20 med ett skapligt resultat (90.2 %, 2,80 i snitt-insläppta mål). Säsongen innan fick han prova på Division 1-hockeyn, då han på 10 matcher hade en räddningsprocent på 88 % och 4,10 insläppta/match, mindre imponerande. Förvisso har han utvecklats en del, men jag anser fortfarande att det är väldigt blekt på målvaktsposten. Dessutom har man nyckelsspelaren Johan Ström på skadelistan, ett extremt tungt bortfall i dagsläget. Enda ljusglimten är, enligt mig, att Patrik Ruiz finns tillgänglig, en spelare som på 38 matcher i fjol stod för 63 poäng, och är helt klart lagets bästa spelare.

Mariestads BOIS var som sagt i Hockeyallsvenskan för två säsonger sedan, och har därmed en stor rutin av spel i de högre serierna. Truppen har jag ingen jättestor koll på om jag ska vara ärligt, men den spelaren som helt klart ska vara den störst bidragande faktorn offensivt är centern Ronny Johansson, som är en riktig poängmaskin! På totalt 226 matcher i Division 1 har han producerat 363 poäng (136 mål, 227 assist), och räkna med att han kommer att finnas med i protokollet i afton. Rent överskådligt kan jag bara konstatera att de har en väldigt intressant blandning av unga spelare i 20-årsåldern och äldre spelare runt 30 år, och endast ett fåtal i spannet där emellan. Jag kan dessutom tillägga att när lagen möttes i fjol i Mariestad så vann hemmalaget med siffrorna 6-3, siffror som jag enligt rapporter minns var kraftigt i underkant. Tranås har dessutom en (o)vana att hamna i utvisningsbåset ganska frekvent, och då kan vi räkna med att Ronny Johansson kommer att dirigera ett sylvasst powerplay.

Det här spelet bygger mestadels på Tranås AIF’s brister och den generella höga kapaciteten hos Mariestads BoIS. Tranås har tappat stora namn, både på transfer likväl som skadade, och har dessutom en orutinerad målvakt i kassen. Samtidigt vill Mariestad garanterat revanschera sig efter den extremt svaga premiärmatchen borta mot Kumla. Räkna med full fart från minut ett! Det här oddset borde egentligen stå runt 1,40-1,50, och då man får 1,70 så är det bara att hugga!

God spellycka,
/Blixt