Svagt utbud på kvällens matcher i den svenska hockeyn. Men vi bjuds på en match där ett formstarkt Västerås tar emot formsvagt Oskarshamn. Båda lagens former är två raka kontraster då Västerås har fyra raka segrar medan Oskarshamn har fyra raka torsk. Men lagen har hittills vunnit en match vardera. Kan Oskarshamn orka stå emot hemmalaget?

  • Match: Västerås – Oskarshamn
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Oskarshamn över 1,5 mål
  • Odds: 1,79 @ Unibet
  • Insats: 2/5 units 
  • Spelstopp: 8/12, 19:00

Västerås har verkligen trampat igång och i powerplay är laget överlägset i ligan. Västerås har hela 28% i spel i powerplay vilket är riktigt bra siffror. Segern i förra matchen mot Almtuna var mycket tack vare lagets powerplay där två av fyra mål kom i spel med en man mer på isen. Västerås tog ledningen i början av den första perioden men Almtuna kvitterade ett par minuter senare. Däremot skulle Västerås ta ledningen innan perioden var slut och kunde sedan dryga ut ledningen i den andra perioden och spikade sedan slutresultatet 4-1 direkt i den tredje perioden.

Segern var Västerås fjärde raka och på lagets fem senaste matcher har det totalt blivit tolv poäng. Det gör Västerås till seriens formstarkaste lag för stunden.
Tack vare lagets segrar på slutet har nu Västerås klättrat upp till en femte plats i den ofantligt jämna tabellen. Med fyrtiosex poäng efter tjugonio omgångar är Väster nu bara åtta poäng bakom direktplatserna till SHL med en match mindre spelad.

Hemma i ABB-Arena har spelet inte klickat fullt ut förrän den senaste tiden. Västerås vann sin senaste hemmamatch mot Asplöven med 4-2 och inkasserade lagets tredje raka hemmaseger och poäng i fjärde raka hemmamatchen. Dock hjälper det inte laget att klättra alltför mycket i hemmatabellen då Västerås hittills har spelat ihop tjugotvå poäng efter fjorton hemmamatcher och är Hockeyallsvenskan’s näst sämsta hemmalag. Med en statistik på sju segrar, varav en efter övertid/straffar, sju förluster, varav två efter övertid/straffar och en målskillnad på 36-31. Det ger ett snitt på 2,57 mål framåt och 2,21 mål bakåt per match på hemmaplan.
På Västerås fem senaste hemmamatcher har laget släppt in minst två mål inkluderat övertid och straffar i tre matcher.

vasteras_200 V.S Ik Oskarshamn

Oskarshamn har inte rosat marknaden den senaste tiden. Nu senast blev det förlust mot AIK med 2-1 efter straffar på hemmaplan. Detta trots att Oskarshamn gör en bra match och var kanske värda minst två poäng. Men laget har mycket att ta med sig från matchen då spelet var bra och det var bara målen som saknades. Det visade att Oskarshamn är på rätt väg och tog med sig mycket positiva saker från den tidigare förlustmatchen mot BIK Karlskoga på bortaplan då laget föll snöpligt med  4-2.

Men med fyra raka förluster och bara fyra poäng på lagets fem senaste matcher är Oskarshamn Hockeyallsvenskan överraskande nog det nionde formstarkaste laget.
Men med uteblivna segrar och poäng har Oskarshamn sjunkit ner under kvalstrecket i tabellen. Efter trettio spelade omgångar har laget spelat ihop trettiosju poäng och ligger på en trettonde plats. Men med bara två poäng bakom närmsta lag ovanför strecket.

Bortaplan är väl egentligen inget Oskarshamn vill hålla på med. Med endast elva inspelade poäng på lagets femton spelade bortamatchen är Oskarshamn seriens sämsta bortalag. Detta via en statistik på fyra segrar, varav två efter övertid/straffar, elva förluster, varav en efter övertid/straffar och en målskillnad på 29-29. Det ger laget ett snitt på 1,93 mål framåt och 3,26 mål bakåt per match.
Oskarshamn spelade bra i lagets senaste bortamatch men föll tillslut med 4-2 mot BIK Karlskoga och laget åkte på sin andra raka bortaförlust och den fjärde på lagets fem senaste. Noterbart är att Oskarshamn har gjort minst två mål i tre av dessa fem matcher.

Oskarshamn kommer till spel utan:
Luca Caputi
Linus Morin
Victor Berglind

Säsongens andra möte i ABB-Arena.
I det första mötet vann Västerås med komfortabla 3-0. Men det har efter det spelats en match i Oskarshamn efter det. Den matchen vann Oskarshamn med 4-1.
På lagens fem senaste möten har det slutat med två segrar för Västerås och tre för Oskarshamn. Noterbart är att Oskarshamn har gjort minst två mål i tre av dessa fem möten.
Lagens fem senaste möten i ABB-Arena har resulterat i fyra segrar för Västerås och en för Oskarshamn. Noterbart är att även här har Oskarshamn gjort minst två mål i tre av fem matcher.

Oskarshamn ser bättre och bättre ut.
Med lagets match senast mot AIK var det verkligen ett steg i rätt riktning och det var en match laget lika gärna kunde ha vunnit. Detta var Oskarshamn’s andra raka godkända match och det är bara en tidsfråga innan laget studsar tillbaka på vinnarspåret igen. Men ska det ske mot ett otroligt formstarkt Västerås? Det är ingen omöjlighet men inget jag litar på. Däremot tror jag att tack vare lagets spel den senaste tiden ska kunna gräva till sig minst två puckar i Västerås-kassen.
Detta på grund av att Oskarshamn har spelat bra den senaste tiden och laget är till stor del uträknad till kvällens match där Västerås är skyhöga favoriter och kommer till spel med fyra raka segrar, varav tre av dessa är på hemmaplan. Samt att Oskarshamn inte har imponerat överhuvudtaget på bortais den här säsongen. Oskarshamn kan därav vara något mer avslappnade trots att laget egentligen bör ta alla poäng som går att få men det är inte mot dom väntade topplagen poängen ska tas, framförallt inte på bortaplan.
Men Oskarshamn lyckades med det mot Malmö där inte många såg det komma och då löste laget två mål.
Ett Oskarshamn som har en hyfsad offensiv och har gjort minst två mål i tre av lagets fem senaste bortamatcher och samtidigt har löst minst två puckar mot Västerås i både lagens fem senaste möten och i dom fem senaste bortamatcherna i ABB-Arena.
Ett underlägset Oskarshamn som är någorlunda skadefritt mot ett favorittippat Västerås, där bortalaget absolut kan störa och har plusstatistik på lagens fem senaste möten. Men ska Oskarshamn få med sig minst ett poäng kommer det behövas minst två mål i matchen för laget. Vi får inte glömma att Västerås inte har rosat marknaden speciellt mycket på hemmaplan förrän lagets fyra senaste hemmamatcher.
Mitt spel blir därmed över 1,5 mål för Oskarshamn till 1,79 hos Unibet.